Eikenprocessierups rukt op in Haarlem

Algemeen
Bij het aantreffen hiervan graag de gemeente op de hoogte stellen.
Bij het aantreffen hiervan graag de gemeente op de hoogte stellen. (Foto: PR)

HAARLEM - Ook in Haarlem worden nieuwe nesten aangetroffen van de eikenprocessierups. Zo ook bijvoorbeeld in het Reinaldapark. Dit meldt Gina McMiss op Facebook. Volgens Spaarnelanden komt dit niet onverwacht. Het is bekend dat de eikenprocessierups explosief oprukt in het hele land en vorig jaar is de rups al aangetroffen in Haarlem. Spaarnelanden draagt jaarlijks zorg voor het uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van de rups bij eiken in de openbare ruimte. Uit deze onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups toeneemt.

Bij het aantreffen van een nest markeert Spaarnelanden de boom zo snel mogelijk met een lint met daarop 'eikenprocessierups', zodat inwoners zijn gewaarschuwd. Nesten op locaties die voor ernstige overlast kunnen zorgen worden zo snel mogelijk weggehaald.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor mensen erg vervelend zijn. De pijlvormige haartjes hebben kleine weerhaakjes die de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen. Daarbij komen stoffen vrij die reacties oproepen die lijken op allergische reacties. De klachten kunnen bestaan uit jeuk en huiduitslag, ademnood en zware oogirritaties. Ze kunnen worden veroorzaakt door brandharen die direct in contact komen met de huid, maar ook door brandharen die met de wind zijn meegevoerd. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Het is belangrijk dat men een nest te allen tijde met rust laat en de directe omgeving van een nest zoveel mogelijk vermijdt.

Melden eikenprocessierups

Wordt langs een gemeentelijke weg een eik tegen met de eikenprocessierups gespot? Laat het nest met rust en meld dit bij de gemeente Haarlem. Dit kan via de website van de gemeente Haarlem of telefoonnummer 14 023.