Gevolgen van corona voor Haarlem

Algemeen
De gevolgen van corona voor Haarlem zijn in kaart gebracht.
De gevolgen van corona voor Haarlem zijn in kaart gebracht. (Foto: Haarlemsemondkapjes.nl)

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft de relevante cijfers over de effecten van corona voor Haarlem op een rij gezet, in een Corona Impact Monitor. Dit rapport van november 2020 is tegelijkertijd gepubliceerd met de tweede Regionale Corona Impact Monitor voor de regio Kennemerland. Deze twee rapporten geven op lokaal en regionaal niveau een goed beeld van de economische en maatschappelijke gevolgen van corona.

In deze rapporten zijn de verzamelde data samengebracht, gepresenteerd en geanalyseerd door de afdeling Data, Informatie en Analyse van Haarlem en Zandvoort. Met deze inzichten kan eventueel het lopende beleid worden aangepast, mocht dat nodig zijn. De resultaten uit de monitor worden meegenomen in de plannen van de gemeenten voor 2021 en verder.

Conclusies monitor corona Haarlem

Het Haarlems Nieuwsblad zette vast een paar van de conclusies uit de Corona Impact Monitor op een rij.

Economie: sterke banenkrimp

Voor de Haarlemse economie geldt onder meer het volgende: in de eerste drie kwartalen van 2020 waren er 13 faillissementen in Haarlem. Een jaar eerder waren dit er nog 21 in dezelfde periode. Het UWV verwacht een zeer sterke banenkrimp in de sectoren horeca, cultuur en overige dienstverlening.

De sectoren vertegenwoordigen in Haarlem 12% van de arbeidsmarkt. In Nederland is dit 10%. De verwachting is dus dat dit deel van de lokale arbeidsmarkt sterk de gevolgen van corona zal merken.

Toerisme door corona: flink geraakt

De toeristisch-recreatieve sector zorgt voor 8% van de werkgelegenheid in Haarlem. Vooral de horeca is een belangrijke werkgever. De verwachting is dat de sector als gevolg van minder buitenlandse toeristen nog sterk geraakt zal worden. Ook het bezoek aan de VVV en Vistihaarlem.com daalde sterk na de uitbraak van corona. Veel zal voor de toeristische sector dan ook afhangen van ontwikkeling van de pandemie.

Tekst gaat verder onder de foto

corona haarlem

Sociaal-maatschappelijk effect: meer meldingen overlast

In 2020 zijn er in Haarlem meer meldingen van overlast gemaakt dan in andere jaren. De hogere cijfers betekenen niet per se dat er meer overlast is dan eerder. Zo is er meer aandacht voor bij handhaving vanwege het coronaprotocol en registreren mensen de overlast eerder omdat ze vaker thuiszitten. Daarnaast is de meldingsbereidheid in de coronaperiode hoog. Mogelijk dat het aantal meldingen de komende periode met de nieuwe strengere maatregelen weer stijgt. In het derde kwartaal nemen vooral zakkenrollerij en woninginbraken weer toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Verwacht wordt dat dit met de strengere lockdown opnieuw afneemt.

Werk en inkomen: stilte voor de storm

Op de arbeidsmarkt is vanaf april 2020 een sterke toename te zien van het aantal WW-uitkeringen toen veel banen verdwenen. Dit terwijl er vanaf 2018 sprake was van een continue afname van WW-ontvangers. Vooral de instroom is hoger dan in eerdere jaren. Vanaf juli daalt het aantal WW-uitkeringen weer. Mogelijk doordat voor veel mensen de kortdurende WW afloopt of omdat men toch weer werk vindt. Verschillende bronnen voorspellen dat de afname slechts stilte voor de storm is en dat de werkloosheid de komende jaren toeneemt.

Woningmarkt Haarlem en vastgoed

De coronacrisis lijkt weinig impact op het woningaanbod en de huizenprijs te hebben. In Haarlem steeg de vraagprijs per vierkante meter in 2020 met 10% sinds januari.

In Haarlem staat begin 2020 7,4% van het winkelverkoopvloeroppervlak leeg. Dit is een toename ten opzichte van 2019. Dit komt mede door het vertrek van Hudson’s Bay waardoor 8.250 m² leeg kwam te staan. In 2020 is deze leegstand deels weer opgevuld door de vestiging van Hema op twee etages in het pand.

Tweede Haarlemse coronamonitor

Er komt nog een tweede Haarlemse monitor in februari 2021. De regionale monitor is een tweede meting van een serie van drie. Het monitoren van de gevolgen is in juli gestart. De derde monitor wordt in februari 2021 gepubliceerd. De regio beslaat de gemeenten Zandvoort, Beverwijk, Bloemendaal, Heemstede, Velsen, Haarlem en nu ook Heemskerk.