Bekende Haarlemmer Lex Paleaux blikt terug op 2020

Algemeen
Lex (en Wolf) met Winterwater.
Lex (en Wolf) met Winterwater. (Foto: Rogier Reker)

HAARLEM - Het was een roerig jaar voor de 43-jarige Lex Paleaux, zowel op privé- als op zakelijk vlak. Met de inmiddels prominente Haarlemmer blikken we terug op 2020. En we kijken alvast naar volgend jaar: wat hoopt Lex dat 2021 voor hem in petto heeft?

Lex Paleaux is net dertig als hij voor het eerst kennismaakt met Haarlem. Het is liefde op het eerste gezicht. Nog geen drie jaar daarna betrekt hij zijn allereerste woning in de stad, naast de Schouwburg, aan het Wilsonsplein. Nu, tien jaar later, kent zo ongeveer elke Haarlemmer zijn naam.

Tegenover het Haarlems Nieuwsblad raakt de geboren en getogen Fries niet uitgepraat over de provinciehoofdstad. “Ondanks dat ik uit een gezin met drie kinderen kom – inclusief mijzelf – kon ik me vroeger heel eenzaam voelen. Haarlem heeft me een thuis gegeven, het gevoel dat ik er echt bij hoor.”

Facebook-groep

Dat niet alleen veel Haarlemmers weten wie hij is, maar ook andersom, heeft Lex mede aan zijn hond Wolf (7) te danken. “Op straat hebben we veel aanspraak, helemaal sinds ik mijn columns en foto’s ben gaan delen in Je bent Haarlemmer als. We worden opeens overal herkend.”

De Facebook-groep waar de woordkunstenaar op doelt is een van de redenen waarom 2020 voor hem een bewogen jaar werd. Na het posten van meerdere foto’s van Wolf, rechtop leunend tegen de deur van diverse horecazaken – als symbool van empathie voor de ondernemers – werden deze al snel weer verwijderd. “Miscommunicatie tussen de beheerders en mij”, aldus de Haarlemmer. Toen zijn bijdragen vervolgens voor plaatsing eerst moesten worden goedgekeurd, was dat voor Lex het moment uit de groep te stappen. “Mijn columns zijn altijd het product van een gevoel of verhaal dat ik op dat moment wil delen. Ik heb nooit de intentie mensen te beledigen, ik wil alleen verbinden. Als mijn teksten pas een paar dagen later online komen, is voor mij het moment weg.”

Positief geluid

De rel leidde er uiteindelijk toe dat de pagina per 1 januari wordt opgeheven. Er is inmiddels een nieuwe Facebook-groep aangemaakt, Je bent pas echt Haarlemmer als, bedoeld voor het positieve Haarlemse geluid. Lex: “De nuance ‘pas echt’ zit hem in de vriendelijke manier waarop leden in deze groep met elkaar omgaan. Overigens ben ik allesbehalve hét gezicht van die pagina, hoor. Hij is er voor iedereen.”

Trilogie

Ondanks dat de eerste Je bent … als-pagina van Nederland Lex een bittere nasmaak opleverde, heeft hij tegelijkertijd veel aan de online community te danken. “Momenteel werk ik aan het derde deel van mijn trilogie. Dit jaar bracht ik deel 1 en 2 uit, Winterwater en Het leven is een circus. Tijdens het schrijven deelde ik al verschillende passages in de groep. Daardoor werd ik ontdekt door meerdere uitgevers, waaruit ik uiteindelijk mijn huidige koos. Voor die kans ben ik de Facebook-groep heel dankbaar.”

Hoogte- en dieptepunten

Maar de publicatie van zijn allereerste boeken was niet het belangrijkste hoogtepunt van 2020 voor de Haarlemmer, want ook zijn dochter Mia werd dit jaar geboren. “Tegelijkertijd was dit voor mij ook een jaar van afscheid nemen. Niet alleen van de Facebook-groep, maar ook van mijn relatie. Als ouders van Mia vormen we een goed team, als partners zijn we beter af zonder elkaar. En daarbij is mijn pleegmoeder momenteel erg ziek. Die ontwikkelingen houden me momenteel erg bezig, zoals je zult begrijpen.”

Vooruitblik op 2021

Wat Lex hoopt dat 2021 hem brengt? “Vooral dat de rust weer terugkeert. De stad is door corona naar mijn idee in diverse kampen verdeeld. De pandemie overkomt ons allemaal, maar treft eenieder weer op een ander vlak. Daardoor ontbrak dit jaar in mijn ogen ruimte om écht naar elkaar te luisteren. Die ruimte hoop ik in 2021 weer terug te vinden in ons fijne Haarlem. En verder tob ik gewoon mee met wat de toekomst voor Mia, Wolf en mij in petto heeft. Want als ik de afgelopen jaren iets heb geleerd, is het wel dat het leven loopt zoals het loopt.”

Boeken bestellen?

Meer weten over Lex’ boeken? Lees dan begin 2021 het tweede deel van dit interview in het Haarlems Nieuwsblad en op deze website. Winterwater en Het leven is een circus zijn te bestellen via de lokale boekhandels, zoals De Vries Van Stockum en de Kennemer Boekhandel.

Deel 3 komt op 2 februari 2022 uit.

Lex Paleaux en zijn hond Wolf.