Geen vaccinatie locatie in Haarlem

Algemeen
De eerste vaccinaties in onze regio zullen plaatsvinden bij de XL-teststraat op Schiphol.
De eerste vaccinaties in onze regio zullen plaatsvinden bij de XL-teststraat op Schiphol. (Foto: GGD Kennemerland)

HAARLEM - In Haarlem wordt voorlopig niet gevaccineerd. Dat bevestigt de GGD Kennemerland. Regio Kennemerland start op 18 januari met de eerste coronavaccinaties.

Door de GGD GHOR Nederland, organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten, werd dinsdagmiddag een overzicht van de 25 eerste vaccinatielocaties gedeeld. Haarlem staat niet op de kaart, Amsterdam en Schiphol als vaccinatielocaties wel. 

Vaccinatie locatie Haarlem: ‘mogelijk later’

“Voorlopig komt er geen vaccinatielocatie in Haarlem. Mocht het straks, als de rest van Nederland aan de beurt is, nodig zijn, dan sluit ik niet uit dat er in de regio vaccinatiepunten bij komen”, aldus Harm Groustra van GGD Kennemerland tegenover het Haarlems Nieuwsblad. 

Geen tweede snelteststraat Haarlem

Groustra geef ook aan dat er voorlopig geen nieuwe corona snelteststraat in Haarlem komt. “De huidige testlocaties in Haarlem, Vijfhuizen en Schiphol, hebben vooralsnog genoeg capaciteit.”

Corona vaccinaties: locatie XL-teststraat Schiphol

GGD Kennemerland start 18 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Na het vaccineren van de zorgmedewerkers vaccineert GGD Kennemerland de groep 18 tot 60-jarigen. De GGD dient verder als vangnet voor andere doelgroepen.

Het vaccineren in de 1e fase vindt plaats in hal A op het parkeerterrein P4 van Airport Amsterdam Schiphol, Loevesteinserandweg, 1171 PK Badhoevedorp waar nu ook de XL-teststraat is geplaatst.

Tekst gaat verder onder foto

corona vaccinatie vaccin haarlem schiphol xl teststraat
XL-teststraat bij Schiphol. - GGD Kennemerland

Uitnodiging corona vaccin vanaf 4 januari

Zorgmedewerkers van de verpleeghuizen, ontvangen als eerste een uitnodiging voor de COVID-19 vaccinatie. Medewerkers werkzaam in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning (thuiszorg) volgen kort daarna. Dit gebeurt vanaf 4 januari door de werkgever waar zij werkzaam zijn. Op 11 januari wordt bij wijze van proef op drie locaties in Nederland gestart.

Vaccinaties corona in fases

Binnen deze eerste groep wil het ministerie van VWS het vaccin van Pfizer/BioNTech inzetten voor het vaccineren. Personen die met het Pfizer/BioNTech vaccin worden gevaccineerd, ontvangen twee vaccinaties. Tussen deze twee vaccinaties moet minimaal drie weken tijd zitten. Omdat er niet meteen voldoende goedgekeurde vaccins voor iedereen zijn, worden in de eerste fase niet direct alle groepen gevaccineerd. Andere groepen komen in de fases daarna aan de beurt. Dit is ook in de regio Kennemerland het geval. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Nadat alle zorgmedewerkers gevaccineerd zijn, worden kwetsbare groepen gevaccineerd op de zorglocatie waar zij wonen (of als zij thuis wonen: via de huisarts). De actualiteit kan maken dat de fasering of programmering gewijzigd wordt. De vervolgstappen zijn nu nog niet bekend.