De Stookkamer: creatieve en culturele buurtplek in Zuid-West

Algemeen
Stookteam bestaan de uit Hesje Andersson, Lotte de Haan en Maaike Postma
Stookteam bestaan de uit Hesje Andersson, Lotte de Haan en Maaike Postma (Foto: Finn Postma)

Stookkamer: creatieve buurtplek in Zuid-West

HAARLEM - Aan de Stephensonstraat, tussen de grijze bedrijfsgebouwen prijken op een metalen hek de knalroze letters van De Stookkamer. Dit is Haarlems jongste culturele en creatieve broedplaats in Zuid-West.

Een plek voor de buurt waar je elkaar kan ontmoeten, kennismaken met kunst en cultuur en waar ruimte is voor experiment.

Wereldplek in de buurt

Om bij de Stookkamer te komen moet je door een binnenplaats met zeecontainers, palletbanken, picknicktafels en kleurige objecten. “Dit is de plek waar straks het Stookkamer buurtstrand komt. Als het mooier weer wordt, kan je hier heerlijk koffie drinken, workshops volgen en mensen ontmoeten. Het wordt een groene oase”, zegt Hesje Andersson, een van de initiatiefnemers van de Stookkamer.

Eenmaal binnen doen de ruime huiskamer en het Stookcafé industrieel en creatief aan. Officieel gaat alles op 19 en 20 maart open, maar in het Stookcafé kunnen wijkbewoners nu al terecht voor een koffie to go. Frankie local, een ondernemer uit de buurt runt er zijn espressobar.

Voorproefje

Een voorproefje van wat er na de lockdown allemaal te doen is. Dan start de Stookkamer met toegestane aantallen mensen of buiten met haar activiteiten, gegeven door professionals uit de wijk. Voor elke leeftijd is er wat te doen. Op woensdagmiddag het inloop kinderatelier, er zijn flexplekken, percussieworkshops, je kan meelopen met het schoonwandelen, beter leren schrijven. Opgeven kan nu al via de website. De plannen voor de toekomst zijn veelbelovend: een rijdende buurtbieb, filmavonden, kledingruil, een buurtstrand.

Buurtmoestuin

Ook start de Stookkamer de eerste openbare moestuin van de buurt. Onder leiding van ecologen uit de wijk gaan buurtbewoners gerecyclede bakken ombouwen tot bloemen- kruiden of moestuin. Mooi initiatief en… hard nodig Lotte de Haan en Hesje Andersson, twee van de initiatiefnemers van De Stookkamer, maakten vorig jaar een podcast serie over het Houtvaartkwartier en zo ontdekten ze dat de wijk enorm behoefte heeft aan een culturele ontmoetingsplek.

Maaike: “De bewoners moeten uiteindelijk zelf het aanbod in de Stookkamer creëren, maar wij van De Stookkamer stimuleren en faciliteren. We nodigen iedereen uit om hier komen kijken, creëren en klooien.”

Percussionist Pepijn Zwaanswijk leert buurtkinderen luisteren
Frankie Local met zijn espressobar in De Stookkamer
Jan Ketelaar op zijn voor hem persoonlijk gebouwde bankje voor De Stookkamer
Workshop zeefdrukken van ZeefTeef bij De Stookkamer
Stookkamer koffie van Frankie Local