Nieuwe Haarlemse horecazaken: deze ondernemers durven het aan

Algemeen
Irene en haar zoon hopen Nancy’s in mei te kunnen openen.
Irene en haar zoon hopen Nancy’s in mei te kunnen openen. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Lockdown of niet, in Haarlem schieten nieuwe horecazaken als paddenstoelen uit de grond. We spraken drie ondernemers, die juist de voordelen zien van het openen van een zaak in coronatijd.

‘We waren meteen verliefd’

“Natuurlijk blijft het spannend, maar wij zien vooral kansen,” zo vertelt Irene Knoppien, die samen met haar zoon Xander hard werkt om binnenkort de deuren van hun restaurant Nancy’s aan de Floresstraat 19 te kunnen openen. Voorheen zat restaurant De Gastvrouw op deze locatie. “Normaal zou je misschien binnen drie weken al starten, maar nu hebben we wat langer om er straks iets nóg mooiers van te maken. Dat is ook wel nodig, want in deze coronatijd duurt het even voor je bijvoorbeeld langs kunt bij de KvK of de bouwmarkt.”

Het Haarlemse pand kwam naar eigen zeggen per toeval op het pad van de ondernemers. Irene: “Door faillissement raakte ik mijn baan in de retail kwijt. Toen ben ik gaan nadenken over mijn toekomst en besloot ik met mijn zoon, die zelf als chef in Noordwijk werkt, een eigen horecazaak te openen. Zelf runde ik eerder meer dan twintig jaar een partycentrum in Noordwijk. De horeca is altijd blijven kriebelen.” Aan ervaring dus geen gebrek. “Toen zagen we via via dit pand op Facebook voorbijkomen. We waren meteen verliefd, en ook de buurt sprak ons enorm aan. Op een zondagavond gingen we er langs, en de dinsdag erop was alles rond.”

Irene en haar zoon hopen Nancy’s in mei te kunnen openen. “Vanaf dat moment willen we onze gasten mooie gerechten aanbieden. Hiervoor werken we samen met lokale leveranciers, maar we gaan ook eigen taarten bakken en zelf onze producten roken. Of we echt in mei starten, hangt van de maatregelen af. Want voor alleen maar afhalen voelen we niets. We willen ons concept wel meteen goed kunnen neerzetten. Dan maar een paar weken later de deuren open.”

De horeca is altijd blijven kriebelen

‘Op ons pad gekomen’

Net als in het geval van Irene, kwam ook bij Jeroen Rieu een nieuwe kans voorbij. Per 1 mei opent de horecaondernemer met drie anderen een nieuw restaurant, aan de Oude Groenmarkt, op de plek van Brasserie Parels. “De huidige eigenaar van restaurant Parels runt ook restaurant Diga en wordt binnenkort vader, waardoor hij deze nieuwe onderneming aan ons toevertrouwt.” Met ‘ons’ bedoelt Jeroen ook maître Jelmer Molendijk en chef-kok Jesse van Leeuwen. “Wat ik alvast kan verklappen, is dat het een heel nieuw concept gaat worden, in lijn met andere ondernemingen op het plein en in de directe omgeving.”

Maar de zaak achter de Bavo is niet de enige waar Jeroen deze lockdowntijd mee doorkomt. “Momenteel zijn we ook bezig het Hofje zonder Zorgen in de Grote Houtstraat aan te pakken. En we bouwen het naastgelegen Mrs. Pancake om tot een tostibar, Triple genaamd. Met de take away-omzet van de Haerlemse Vlaamse en Café Koops is er wekelijks nog wel een beetje omzet te halen, maar dat is uiteraard niet genoeg. Hopelijk kunnen we dan op 1 april de terrassen weer openen en onze klanten weer welkom heten.”

‘Wij durven het aan’

Tot slot ziet ook Alexander, bedrijfsleider bij restaurant Aan ‘t Plein in de Lange Annastraat 56, geen beren op de weg. Hij is juist trots om samen met ondernemers Bart Dijkers van restaurant Dijkers en Erik Buiter de locatie waarin voorheen De Wandelaar zat, nieuw leven in te blazen. “We nemen juist nu de tijd om de verbouwing grondig aan te pakken en uit te zoeken hoe we het gaan doen. Ook al krijgen wij geen steun, we durven het aan, zeker nu we het dieptepunt van de coronacrisis wel gehad hebben.”

Aan ‘t Plein opende in het weekend van 6 en 7 maart voor het eerst de deuren. “We serveren nu dranken to go, maar ook kunnen gasten bij ons bijvoorbeeld een patatje pulled chicken en flammkuchen halen. Eens per twee weken willen we ons to go-menu vernieuwen.”

In de buurt wordt al enthousiast gereageerd op de komst van het nieuwe restaurant. “We hebben alleen nog maar leuke reacties gekregen van uit de Vijfhoek. Overigens hebben we bewust gekozen voor een andere naam, om zo echt ons eigen concept aan de buurt te kunnen presenteren.”