Binnenkort ook thuis coronatesten?

Algemeen
Inwoners van Kennemerland wordt gevraagd om naast de test die bij de GGD wordt afgenomen, een tweede test zelf thuis uit te voeren.
Inwoners van Kennemerland wordt gevraagd om naast de test die bij de GGD wordt afgenomen, een tweede test zelf thuis uit te voeren. (Foto: Adobe stockfoto)

HAARLEM - GGD Kennemerland onderzoekt in samenwerking met het Streeklab Haarlem de mogelijkheden om zelf, thuis een Covid-19 antigeentest af te nemen.

“Het belangrijkste voordeel van deze werkwijze is dat iedereen zelf een test kan aanschaffen bij drogist of supermarkt en de test kan uitvoeren wanneer dat nodig is”, zo laat de GGD weten. “Om beide methoden te vergelijken worden inwoners gevraagd om naast de wattenstok van keel en neus die bij de GGD wordt afgenomen, een tweede test zelf thuis uit te voeren.” 

Thuis testen corona: 2 soorten

Er worden deze week twee soorten thuistesten onderzocht:

· Een test met een wattenstaafje dat ongeveer 2,5 cm in de neus wordt geschoven (alleen voor > 12 jaar en ouder)

· Een test waarbij wat speeksel wordt verzameld in een opvangbakje (alleen voor > 4 jaar en ouder)

GGD: “Hierna zullen we de uitkomsten vergelijken met de afgenomen PCR test.”

Ruim 40.000 gevaccineerd in Kennemerland

In totaal zijn in de regio inmiddels 40.132 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd. “Op 15 januari zijn we gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers; eerst de verpleeghuiszorg en sinds 15 februari ook de langdurige zorg. Op 26 januari is daarnaast gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90-plussers, gevolgd door mobiele thuiswonende 65-90-jarigen (van oud naar jong).Momenteel wordt de doelgroep 80-85 gevaccineerd. Een groot aantal zorgprofessionals heeft inmiddels ook de tweede prik gekregen.”