Historisch Haarlem (6): Sportfondsenbad Frederikspark

Algemeen
Duizenden Haarlemmers hebben in het 'Spatbordenfond' aan het Frederikspark hun zwemdiploma gehaald.
Duizenden Haarlemmers hebben in het 'Spatbordenfond' aan het Frederikspark hun zwemdiploma gehaald. (Foto: Noord-Hollands Archief)

Historisch Haarlem (6): Sportfondsenbad Frederikspark

HAARLEM - Duizenden Haarlemmers hebben in het ‘Spatbordenfond’ aan het Frederikspark hun zwemdiploma gehaald. Het was de opvolger van de chique baden in het Brongebouw.

Willem Brand

Han van Loghem, bekend om zijn sociale woningbouw-wijkjes als Rosehaghe en Tuinwijk-Zuid, werd als adviseur betrokken bij de bouw nadat drie versies van Verspoor & Muylaert waren afgekeurd. Het vierde ontwerp was modern. Zo waren er glazen schuifdeuren waardoor je zo het dakterras op het zuiden op liep. Beneden had je het instructiebad. Menig kind kreeg les bij ‘De Watertrappers’. Je kreeg een stoffen druppel als je een bepaald niveau had gehaald. Die werd op je zwempak genaaid. Na drie gekleurde druppels mocht je naar het grote bad boven.

Laatste duik

Na bijna 60 jaar mochten bewoners van de wijk Welgelegen er op 5 september 1992 voor het laatst een duik nemen. In mei 1993 was het bad - dat wachtte op de sloopkogel - bezet door krakers. B&W wilde op die plek weer bouwen. De buurt kwam in opstand en wilde het oudste park van Nederland in de oude glorie herstellen. Er werd een erecomité gevormd met bekende Haarlemmers die de actie steunden. Men droeg aan dat hertog Aelbrecht van Beieren het terrein in 1390 als speelveld aan de burgerij had geschonken. Sindsdien was de bestemming recreatief geweest. Zo werd er in 1886 gevoetbald door HFC onder leiding van Pim Mulier. Gelukkig won goede smaak het van geld en bleef het park na de sloop groen.