Feest! De Hofjeskrant bestaat 12,5 jaar

Algemeen
Willem in het Vrouwe- en Antonie Gasthuys-hofje.
Willem in het Vrouwe- en Antonie Gasthuys-hofje. (Foto: Kaj Brand)

HAARLEM – Ter gelegenheid van het 12,5-jarig jubileum van de Haarlemse Hofjeskrant, spreken we met ‘Mister Hofjeskrant’ Willem Brand. Met steun van alle Haarlemse Hofjes en stichting de Hofjeskrant bracht hij onlangs alweer de 43e editie van de krant uit.

Het begon in 2006 toen Willem voor de opening van het nieuwe Reinaldahuis voor het eerst een soortgelijke krant maakte, het openingsnummer dat werd verspreid in heel Haarlem-Oost. Twaalf jaar lang maakte hij vervolgens elke maand het blad Reinalda Nieuws voor bewoners en de buurt. “Na het uitbrengen van een boekje over Haarlemse huizen en een voornaamboekje, zag ik in 2008 - na het schrijven van twee artikelen over Haarlemse hofjes - mogelijkheden voor een vierjaarlijkse feelgoodkrant over dat bijzondere fenomeen.”

Gek op geschiedenis

Één en één is twee, en in 2008 zag de eerste Hofjeskrant dankzij steun van hofje Codde en Van Beresteyn het licht. Nadat er een stichting was opgericht, steunden ook andere Haarlemse fondsen en hofjes de krant. Wat Willem zo leuk vindt aan het maken ervan? “Meerdere aspecten. Het communegevoel trekt me heel sterk. Ook al toen ik vroeger jongeren uit heel Europa begeleidde bij het verrichten van sociaal-nuttige projecten. Daarbij ben ik gek op geschiedenis. En de Haarlemse hofjes zitten daar natuurlijk vol mee. Niet alleen de hofjes zelf vertellen unieke verhalen, ook de mensen die er wonen. Voor corona vonden er ook regelmatig culturele activiteiten in hofjes plaats. Na al die jaren ben ik kind aan huis bij bewoners en regenten. Verhalen komen zo deels naar me toe, maar ik ga ook op zoek naar nieuws. Soms maak ik óf een Haarlemse schrijver vanuit een anekdote een ‘Hofjesverhaal’. Verder is er de hofjesstrip van Alex van Koten, de column van de voorzitter van Stichting Haarlemse Hofjes en ‘Waar is deze gevelsteen’ in samenwerking met de Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem.”

Ook aan andere bijkomstigheden beleeft Willem veel plezier. “Toen Hofje In den Groenen Tuin 400 jaar bestond, heb ik met John van der Wal een video van twintig minuten gemaakt, waarin regenten en bewoners aan het woord kwamen. Verder waren het maken van een hofjeskalender en het uitbrengen van een hofjesspel leuke extraatjes.”

‘We doen het samen’

Overigens benadrukt Willem dat hij dan misschien wel ‘Mister Hofjeskrant’ wordt genoemd, maar dat de krant teamwork is. “Er is geen krant zonder klankbord van Jan Willemink en Gonda Koster van het bestuur van de krant, de regenten en bewoners en natuurlijk vaste vormgever Kees Reniers. De hofjes zijn monumentaal erfgoed, en ik vind het bijzonder dat ik op mijn manier mijn steentje kan bijdragen aan het in stand houden daarvan.”

Jubileumtekening

Het 12,5 jarig jubileum gaat ook vanwege corona stil voorbij. Willem: “Toen de krant 10 jaar bestond, is dat groots gevierd. Zo is er een tegeltableau gemaakt (zie foto) met daarop een tekening van een hofje en de namen van alle hofjes. Het bestuur bood dat aan aan de stad. Met hulp van Gonda Koster is er een plekje gevonden aan een monumentale muur in de Witte Herenstraat, een straat met twee hofjes!”

Oproep: zelf een hofjesverhaal?

De Hofjeskrant is op zoek naar talenten. Wie een tekening, gedicht of verhaal heeft, kan contact opnemen met de redactie via info@haarlemse-hofjeskrant.nl. Meer info op www.haarlemse-hofjeskrant.nl.

De Hofjeskrant komt drie keer per jaar uit - in januari, mei en september - met een oplage van 6000 exemplaren. Je vindt de krant bij diverse supermarkten (DekaMarkt, AH, Vomar, Jumbo, Spar, Co-op en PLUS) in Haarlem, Bloemendaal, Overveen en Heemstede.

Tegeltableau met de namen van alle Haarlemse Hofjes in de Witte Herenstraat.