Burgemeester Wienen over één jaar corona: ‘Ik heb mijn vader zien sterven vanachter het raam’

Algemeen
Burgemeester Jos Wienen werd zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak geraakt door corona.
Burgemeester Jos Wienen werd zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak geraakt door corona. (Foto: Bibi Veth)

HAARLEM - Net als voor vele Haarlemmers was het ook voor burgemeester Jos Wienen een zwaar jaar. Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak werd hij door corona geraakt. Hoe sleepte hij zich erdoorheen? En welke tips heeft hij nog voor jou als Haarlemmer?

Hoe kijkt u terug op een jaar corona?

“Persoonlijk is het voor mij zwaar geweest. Mijn dochter kampt al een jaar met de nasleep van corona. Daarbij is mijn vader begin 2021 aan de ziekte overleden. Het is al afschuwelijk dat de pandemie wereldwijd zo’n impact heeft, maar dat het dan ook nog eens zo dichtbij komt, is moeilijk. Mijn broer mocht alleen gehuld in een speciaal pak bij het sterfbed van onze vader staan, zelf keek ik vanachter het raam mee. Soms alleen, soms met mijn dochter en zus. Het raam kon wel open, dus daardoor konden we nog contact met elkaar hebben. Maar dat hij zo aan zijn eind moest komen, dat gun je niemand.”

Hoe heeft u het afgelopen jaar als burgemeester ervaren?

“Corona heeft een grote impact op de stad. Op de economie, winkels, horeca, de zorg. Voor mij was en is het echt een uitdaging aan de ene kant de regels te handhaven, en aan de andere kant om ondanks alle beperkingen te kijken wat er wél kan. Hoe we als samenleving toch kunnen functioneren, ondanks de restricties.”

Blij dat mijn eerste vaccin is gezetZijn er zaken die u een volgende keer anders zou aanpakken?

“Zeker, zo hadden we bijvoorbeeld bij de demonstraties in de Haarlemmerhout eerder moeten ingrijpen, daarvoor steek ik de hand in eigen boezem. Het is overigens tijdens corona duidelijk geworden dat je er niet komt als je uitgaat van de goede wil en discipline van de mensen. Je hebt echt de overheid nodig om de basisregels strak te houden. Als iedereen zich vanaf het begin aan alle maatregelen had gehouden - de anderhalve meter, thuisblijven met klachten, enzovoorts - dan was de ziekte misschien wel allang het land uit geweest.”

Bent u zelf eigenlijk al gevaccineerd?

“Jazeker, op 14 mei, via de huisarts. Overigens heb ik zelf gelukkig geen corona gehad, maar het is fijn dat de eerste prik erin zit.”

Wat vindt u van het landelijke vaccinatiebeleid?

“Weet je, het is makkelijk kritiek hebben. Ik moet wel zeggen dat ik het achteraf jammer vind dat we als Nederland niet net iets meer betaald hebben om meer en sneller te kunnen vaccineren. Israël heeft dat bijvoorbeeld wel gedaan. Hadden wij ook meer geïnvesteerd, dan was het vaccineren in mijn ogen sneller verlopen - en hadden we de kosten die nu bijvoorbeeld door de tweede lockdown zijn ontstaan, deels kunnen voorkomen.”

Komt er in Haarlem nog een vaccinatielocatie bij binnenkort?

“Vooralsnog niet, maar we verkennen achter de schermen wel wat locaties. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we altijd opschalen.”

Heeft corona u ook mooie dingen gebracht?

“Absoluut. Zo zijn mijn vrouw en ik na drie keer onze bruiloft te hebben uitgesteld, op 9 april getrouwd. Ondanks het feit dat we niet iedereen konden uitnodigen en geen diner hadden, had het ook wel iets bijzonders. Zo hebben we een wandeling gemaakt langs diverse Haarlemse restaurants en liepen de gasten ook langs ons huis. Dat maakte het ook weer intiem en uniek. Een groot feest komt er overigens niet meer, hoor. Daarvoor volgen wel weer andere aanleidingen. Wat ik een positieve bijkomstigheid van corona vind, is dat je bijvoorbeeld toch efficiënter vergadert met mensen uit andere delen van het land. En ik vind de solidariteit en het medeleven dat onder de Haarlemmers is ontstaan, zeker tijdens de eerste lockdown, erg hartverwarmend om te zien. Iedereen probeert elkaar te helpen. Ook voor de zorg is meer waardering ontstaan. En deze tijd levert misschien thuis wat spanningen op, maar biedt bijvoorbeeld ook weer kansen elkaar vaker te spreken.”

Mijn tip? Verken Haarlem al wandelend

Heeft u zelf veel thuis gewerkt?

“Ook wel, maar ik ben toch veelal op het stadhuis te vinden. Ik woon in het centrum en ga dan ook graag lopend naar kantoor. Daar kan ik in alle rust werken. Niet dat ik dat thuis niet kan - mijn vrouw runt een hotel en woont het grootste deel van de tijd elders vanwege de school van haar dochter - maar toch werk ik liever op het stadhuis dan thuis.”

U gaat dus lopend naar uw werk. Hoe blijft u nog meer fit?

“Ik fiets en zwem ook graag, maar wandelen doe ik het vaakst. Bijvoorbeeld langs het Spaarne naar Spaarndam en weer terug. Daar heb je een prachtig groengebied. En in de duinen is het natuurlijk heerlijk wandelen. Maar ook was het - met name tijdens de eerste lockdown - een unieke gewaarwording om ‘s avonds door een stille stad te lopen. En ik struin graag door wijken waar ik normaal nauwelijks kom. Dat kan ik elke Haarlemmer aanraden: verken de stad al lopend, en je ontdekt meer dan je denkt.”

En dan bij terugkomst een terrasje pakken?

“Dat doe ik niet zo heel vaak, maar toen het net weer mocht, heb ik zeker wel even een Radler 0.0 besteld en genoten van het feit dat de terrassen weer open waren.”

Welke tips deelt u graag nog meer als het gaat om deze tijd doorkomen?

“Nou, volgens mij heb ik nog nooit zoveel films gezien als nu. Qua tips… sja, iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen smaak, maar zelf vond ik de Israëlische serie ‘Shtisel’ over een orthodox-joodse familie heel interessant. En wie net als ik graag leest kan ik ‘En altijd maar verlangen’, het autobiografische boek van Frénk van der Linden aanraden. Daar zit ook een Haarlems tintje aan.”

Tot slot: heeft u nog vakantieplannen?

“Nog niet concreet, al zullen we het wel beter organiseren dan vorig jaar. Toen hebben we prachtige wandelingen gemaakt langs de IJssel, maar konden we ‘s avonds nauwelijks een hotel vinden omdat alles vol zat. Het liefst gaan we dit jaar wel naar het buitenland, maar dat hangt natuurlijk af van wat er mogelijk is. En anders blijven we in eigen land, Nederland zelf heeft ook genoeg te bieden.”