Open Monumentendagen: deze 44 Haarlemse monumenten zijn open

Cultuur
Ook molen De Adriaan uit 1779 is open tijdens Open Monumentendag.
Ook molen De Adriaan uit 1779 is open tijdens Open Monumentendag. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Altijd al een kijkje willen nemen in de kelder van de in 1602-1604 gebouwde Vleeshal aan de Lepelstraat (tussen de Grote Markt en de Spekstraat)? Of nieuwsgierig naar Huis Barnaart aan de Nieuwe gracht, waar niemand minder dan Napoleon begin negentiende eeuw logeerde? Bekijk deze en nog 42 andere monumenten van binnen tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september in Haarlem!

Open Monumentendag

De Open Monumentendagen zijn in het leven geroepen om aandacht te vragen voor bijzonder cultureel erfgoed in Nederland. Ook in Haarlem barst het van de monumenten, zo blijkt ook uit deze monumentenkaart van Haarlem.

Monumenten van Haarlem

In Haarlem openen op 11 en 12 september maar liefst 44 monumenten hun deuren voor publiek. Via deze interactieve kaart met Haarlemse monumenten kun je precies zien welke er open zijn en op welk tijdstip. Denk bijvoorbeeld ook aan:

- Drogisterij Van der Pigge

- Paviljoen Welgelegen

- Openluchtzwembad De Houtvaart

- Badhuis Leidsebuurt

- en het Stadhuis

Haarlemse monumenten in Instagram-guide 

Ter promotie van de Open Monumentendagen is een Instagramguide ontwikkeld. Hierin lees je meer achtergrondinformatie over deelnemende monumenten en raak je geïnspireerd door mooie beelden. 

Coronaproof 

Natuurlijk staat ook tijdens de Open Monumentendagen veiligheid voorop. Voor het bezoeken van een aantal monumenten is vooraf reserveren verplicht. Voor andere monumenten geldt een maximum aantal bezoekers dat tegelijkertijd in een pand aanwezig mag zijn om zo de 1,5 meter afstand te kunnen garanderen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen genoeg ruimte heeft om op een veilige manier de monumenten te bezichtigen en aan activiteiten deel te nemen. 

Open Monumentendag Haarlem: meer info

Een overzicht van de deelnemende monumenten en activiteiten vind je op www.openmonumentendag.nl/haarlem. Via deze website kun je indien nodig ook een tijdvak reserveren. VVV Haarlem (Grote Markt 2) is op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en speciaal voor de Open Monumentendagen op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Hier kun je ook terecht voor last minute reserveringen.

Veel plezier tijdens de Open Monumentendagen in Haarlem!

open monumentendagen haarlem monument
Kaart via Open Monumentendagen