Roodbroeken in Oranje (2): Piet Groeneveld

Oranje
Piet Groeneveld steelt koppend de show.
Piet Groeneveld steelt koppend de show. (Foto: Archief)

HAARLEM - Wie Piet Groeneveld (1924-1990) zegt, zegt doelpunten. De linksbuiten speelde tussen 1942 en 1960 maar liefst 408 wedstrijden voor de Roodbroeken. Daarin scoorde hij 190 goals. Op zijn negende werd hij lid van Haarlem, op zijn achttiende debuteerde hij in de hoofdmacht.

Willem Brand

Piet Groeneveld maakte deel uit van de ploeg die in 1946 kampioen van Nederland werd, een hoogtepunt in de Haarlemse voetbalhistorie. Samen met Kick Smit en Wim Roosen vormde hij het gouden aanvalstrio. Een bescheiden man die in het jubileumboek ‘Honderd Jaar Roodbroek’ liet optekenen dat hij zijn doelpunten te danken had aan de in zijn ogen beste voetballer aller tijden: Kick Smit. “Waar ik de bal moest hebben, kreeg ik hem.”

‘Schuchtere schutter’

“Mijn opa en oma woonden in de Cederstraat, vlakbij het Haarlem-stadion. Mijn ouders hebben daar nog een tijdje ingewoond,” vertelt dochter Gerdi Groeneveld (1953). Na de verhuizing naar Den Haag, waar Piet rijksambtenaar werd, werd er om de week naar Haarlem getreind als de Roodbroeken thuis speelden. Gerdi en haar zus Joke bleven dan bij opa en oma.

In de jaren zeventig en tachtig, toen Gerdi bij de KNVB werkte (“Pa was daar reuze trots op”), ging zij met vader wel eens in Haarlem voetbal kijken. “Er lagen altijd twee vrijkaarten voor ons klaar. We hebben in 1982 ook de UEFA-cupwedstrijd tegen Spartak Moskou gezien.” De bekende sportjournalist Ad van Emmenes zette na Piets debuut in Oranje tegen België boven zijn column ‘Groeneveld, schuchtere schutter’.

“Hij is een geweldige schutter, zowel links als rechts en dan even gemakkelijk. Maar bij hem ontbreekt het vrijmoedige van Kick Smit.”

‘De Hinde’

Gerdi: “Zijn bijnaam was ‘De Hinde’ omdat men vond dat hij gracieus was. Hij kreeg een aanbod om als prof in Italië te spelen, maar hij was geen avonturier. Hij vond voetbal geweldig, maar hij liep niet voorop. Later toen hij in Den Haag bij Celeritas en Tonegido voetbalde, bleef hij ook niet aan de bar hangen. Hij lustte wel een borreltje, maar dronk dat veel liever bij moeder thuis.”

Piet Groeneveld speelde drie interlands voor Oranje: tegen België, Finland en Noorwegen. Alle drie in 1951.