Roodbroeken in Oranje (3): Joop Odenthal

Oranje
Joop Odenthal, tweede van links staand.
Joop Odenthal, tweede van links staand. (Foto: Archief)

HAARLEM - Joop Odenthal (1924-2005) speelde tussen 1951 en 1956 twaalf interlands voor het Nederlandse elftal. Tussen 1949 en 1955 verdedigde de snelle rechtsback de rood-blauwe kleuren van HFC Haarlem. Teamgenoten van weleer die toen ook voor Oranje uitkwamen waren Kees Kuijs en Piet Groeneveld.

Willem Brand

Odenthal kwam uit voor EDO, Haarlem, Sportclub Enschede en Tubantia. Zijn overstap naar de Roodbroeken viel niet in goede aarde bij de EDO-supporters. Tussen de twee clubs uit Noord bestond een grote rivaliteit. Rechtsback Jopie Odenthal maakte in 1951 zijn debuut tegen Finland.

Derde honkman

Niet alleen als voetballer speelde hij in de hoogste regionen, dat deed hij ook als honkballer. Tussen 1946 en 1954 kwam hij voor de toenmalige hoofdklassevereniging EDO uit waar hij korte stop en derde honkman was. In 1948 en 1949 speelde hij tweemaal voor het Nederlandse honkbalteam tijdens interlands tegen België. Ed Mathot (82), die nog een seizoen in de selectie van het tweede zat, herinnert zich Joop Odenthal nog. “Wij trainden op woensdag met de aspiranten, ik was twaalf. Na de training van het eerste zag ik hem in zijn eentje nog weleens sprintjes trekken. Wat opviel waren zijn voetbalschoenen. Je had toen van die hoge die over je enkels kwamen. Joop had daar een stuk van afgeknipt. Hij was zijn tijd vooruit.”

Tekst gaat door onder de foto


Joop Odenthal. (foto: Archief)

Voetbalgenen

Na zijn sportcarrière was Joop Odenthal lange tijd coach van zowel de honkballers als de voetballers van Achilles ‘12 uit Hengelo. Ook trainde hij de voetballers van Quick ‘20. Met Henk Schijvenaar en Cor Wilders behoort hij tot de enige sporters die zowel voor het Nederlands voetbalteam als het Nederlands honkbalteam uitkwamen. De voetbalgenen zijn geërfd door zijn kleinzoon Cas Odenthal, die 23 mei met het Nijmeegse NEC promoveerde naar de eredivisie. De 20-jarige Cas, die net als zijn opa back speelt, opende in die wedstrijd de score. Op Andy’s HFC Haarlem Facebook-pagina wordt daar op 24 mei al gewag van gemaakt. Of Cas wist waar opa Joop gevoetbald had, had Andy van der Linde hem gevraagd. Sportclub Enschede had Cas meteen paraat, over die andere roemruchte club moest hij even nadenken.