Heemskerk heeft een nieuwe brouwerij

Nieuws

HEEMSKERK - Als je al jaren bezig bent met speciaalbier proeven, delen en brouwen dan is het niet gek als je erover droomt om ooit je eigen biermerk te hebben. De heren van 5Hoog hebben begin dit jaar de stap gezet en zijn begonnen met het oprichten van hun eigen biermerk: Brouwerij 5Hoog. Afgelopen vrijdag, 9 juni, was hun eerste bier te verkrijgen.
5Hoog bestaat uit speciaalbier-liefhebbers Nick van Tunen, Sven Verschoor en Thom de Raadt uit Heemskerk en Patrick de Ruijter uit Haarlem. Eind 2013 namen zij in Café Lokaal in Heemskerk de bierproefavonden over van Bierclub Heemskerk en konden ze via het Kennemer Wijn- en Biergilde voor het eerst ruiken aan het zelf brouwen van bier. Dat beviel goed! Bijna vier jaar later is een heleboel apparatuur aangeschaft, stuk gegaan en verbeterd, is ervaring opgedaan en besloten de heren van 5Hoog de grote stap te nemen: Het ontwikkelen en uitbrengen van hun eerste commerciële bier. Een brouwpartner werd gevonden in Brouwerij Hoop in Zaandijk, waar direct 2000 liter is gebrouwen.
Het eerste bier, ‘Op het Balkon’ genaamd, is een hopped pale lager. Een fris ondergistend bier met de hoparoma’s van een IPA, maar zonder de bijbehorende bitterheid. Toegankelijk, maar door de ongebruikelijke combinatie van ingrediënten toch apart. Het moet concurreren met witbier, pils en IPA op de terrassen van Nederland, dus dat is een flinke uitdaging. Afgelopen vrijdagavond werd het bier gepresenteerd tijdens een evenement in Cafe Lokaal in Heemskerk.