`Het wordt genieten geblazen` - Jacques Does haalt Wenen naar Heerhugowaard

Nieuws
Opera Avanti speelde 'Wien Nur Du Allein' al eens in België; en met overdonderend succes. (aangeleverde foto)
Opera Avanti speelde 'Wien Nur Du Allein' al eens in België; en met overdonderend succes. (aangeleverde foto) rodi.nl

HEERHUGOWAARD – Jacques Does heeft zijn hart verpand aan het prachtige Wenen, de stad van Sissi, opera, klassieke kunsten en barokke architectuur. In het kader van het tiende programma van zijn muziekgezelschap Opera Avanti, zocht hij naar een vrolijk en feestelijk thema en vond die in de bruisende Oostenrijkse hoofdstad. Met de jubileumoperette ‘Wien Nur Du Allein’ staat Opera Avanti zondag 4 november in Cool kunst en cultuur. ,,Het wordt een hele belevenis”, vertelt Does enthousiast. ,,We halen Wenen naar Heerhugowaard!
Operazanger Jacques Does, die geboren is in Alkmaar en opgroeide in Heerhugowaard, woont alweer 36 jaar in het Belgische Sint-Truiden. Does studeerde zang in Brussel, Amsterdam en Dusseldorf en is sinds 1982 solist in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Hij zong in wereldsteden als Parijs, Wenen en Frankfurt en bouwde een indrukwekkende solocarrière op die hem grote rollen opleverde. Sinds november is Does met pensioen, maar dat betekent niet dat hij stilzit. Met zijn eigen operagezelschap Opera Avanti is hij vooral in Belgische theaters succesvol met klassieke opera’s in een kleine bezetting. Vier jaar geleden stak hij de grens over om te zien of zijn opera’s ook in Nederland de mensen konden bekoren, en keerde voor die gelegenheid terug naar zijn roots in Heerhugowaard. Achtereenvolgens bracht hij met zijn eigen operagezelschap ‘Carmen’, ‘La Traviata’ en ‘Die Zauberflöte’ op de planken bij Cool kunst en cultuur.

Superromantische muziek
In november kan het publiek zich laten onderdompelen in die authentieke Weense sfeer. Does trommelde een groot ensemble en stelde een programma samen met muziek van componisten die ‘iets’ met Wenen hebben. ,,We brengen de mooiste operettemelodieën van onder anderen Robert Stolz, Franz Léhar en Johan Strauss - van ‘Dein ist mein ganzes Herz’, het Wolgalied en het Viljalied tot ‘Wienerblutt’ en ‘Die Fledermaus’. Allemaal superromantische muziek, dat wordt echt genieten geblazen!”. Does wist acht internationale solisten te strikken: de Duitse tenor Johannes Dunz (werkzaam bij de Berlijnse Opera), de Albanese sopraan Ana Naqe, Hanne Roos, Paul Cluas, Gianna Cañete Gallo, Yves Saelens, Does zelf en de Kroatische violiste Merisha Tederdzic. De muzikale leiding is in handen van de Weense pianist Peter Tomek.
Sachertorte en Wiener Schnitzel
In België heeft Does deze operetteshow al opgevoerd, en met veel succes. ,,Na afloop zei men dat na het eerste nummer - ‘Dein ist mein ganzes Herz’ - de temperatuur was opgelopen tot negentig graden, en die is daarna niet meer gezakt!”. Om er een echt Weens feestje van te maken, worden bezoekers voor aanvang getrakteerd op koffie met Sachertorte en Schwarzwalder Kirchtorte uit de ‘Konditorei’ van Jos Rood en in de pauze is er een glas Riesling-wijn, aangeboden door Dekker Chrysanten. FleuraMetz verzorgt de fleurige aankleding van het podium. Na afloop kan men, tegen betaling en op reservering, Wienerschnitzel mit Pommes und kalte Beilagen bestellen. Cool is voor de gelegenheid met een Weens sausje overgoten. Er komt zelfs een sitarspeler langs in de persoon van Stefan Huberts, om voorafgaand aan de voorstelling, in de pauze en na afloop voor sfeermuziek te zorgen. ,,Ik ben blij verrast dat we er dankzij bijdragen van deze sponsors en Stichting NUT een ware belevenis van kunnen maken. ‘Wien Nur Du Allein’ wordt een happening die mensen nog lang zal bijblijven.”
‘Wien Nur Du Allein’ is zondagmiddag 4 november vanaf 14.30 uur in Cool kunst en cultuur. Kaarten zijn te reserveren op www.coolkunstencultuur.nl.

Opera Avanti speelde 'Wien Nur Du Allein' al eens in België; en met overdonderend succes. (aangeleverde foto)