Ursemmers bezoeken Duitse zustergemeente

Nieuws

URSEM - Een groep van 46 Ursemmers is half mei op bezoek gegaan in partnergemeente Stierstadt, een dorpje in Duitsland nabij Frankfurt. Het dorp is ongeveer even groot als Ursem en na de oorlog zijn beide dorpen door de Europese overheid aan elkaar gekoppeld.
In de loop der jaren zijn de meeste partnergemeentes elkaar uit het oog verloren. Het contact tussen Ursem en Stierstadt is echter nog springlevend. En dat hebben de deelnemers tijdens dit weekend ervaren. Donderdagochtend (Hemelvaartsdag) vertrok de bus om 10.00 uur. Rond 17.00 uur kwam deze aan in Stierstadt en kon iedereen kennismaken met zijn gastgezin. Het bestuur van de uitwisseling wil graag dat iedereen de Duitse gebruiken leert kennen, dus bijna iedereen slaapt in een gastgezin. Op deze manier ervaart men hoe het bij iemand anders in huis gaat. Soms best lastig, als je geen Duits spreekt, maar vaak ook erg gezellig en leerzaam. En met wat Nederlands, Duits, Engels en gebarentaal komt men best ver!
Vrijdagochtend werd de groep al om 09.30 uur verwacht voor een culturele excursie. Dit jaar mochten de deelnemers genieten van een rondleiding bij het opleidingscentrum van de brandweer uit Frankfurt. Dit was een enorm groot complex waar allerlei situaties worden nagebootst. Na dit bezoek kregen de deelnemers een heerlijke lunch aangeboden en ’s middags was er tijd om Frankfurt te ontdekken. Op vrijdagavond mochten de mannen van Dynamo 5 en 6 aantreden op het sportveld. Helaas gingen de Duitsers met de zege aan de haal. De 6-0 uitslag vergeten de Ursemmers maar snel, maar de nederlaag mocht de pret niet drukken. Zaterdagochtend kregen de bezoekers uit Nederland een rondleiding bij de brandweer van Stierstadt-Oberursel. Alle gasten mochten op de hoogwerker mee omhoog. Ook werden de Duitse brandweerwagens vergeleken met de Nederlandse en er werd een bezoek gebracht aan het museum. Zaterdagmiddag mochten de meiden van Dynamo MC1 voetballen. Helaas verloren zij ook. Maar lang tijd om te treuren was er niet, want op zaterdagavond was de slotavond. Compleet met muziek, een loterij met zeventig prijzen, optredens en veel gezelligheid. Zondagochtend vertrok de bus weer terug naar Ursem, waar iedereen moe maar zeer voldaan thuis kwam.
De organisatie kijkt terug op een geweldig weekend en hoopt dat deze uitwisseling nog jaren blijft bestaan. Door de bezuinigingen bij de gemeente Koggenland zal dit wel lastig worden, maar de organisatie gaat zeker haar best doen om de uitwisseling, die sinds 1971 bestaat, te behouden.
Cara Grooteman