Toparbiter Erwin Blank kijkt dit EK vooral naar de scheidsrechters

Sport
De Heerhugowaardse topscheidsrechter Erwin Blank kijkt de komende weken met bijzondere belangstelling naar zijn collega's Kuipers en Makkelie op het EK.
De Heerhugowaardse topscheidsrechter Erwin Blank kijkt de komende weken met bijzondere belangstelling naar zijn collega's Kuipers en Makkelie op het EK. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEERHUGOWAARD – Als vrijdagavond 11 juni, klokslag 21.00 uur, scheidsrechter Makkelie het eerste fluitsignaal geeft van de wedstrijd Italië-Turkije, zit Erwin Blank (32) uiteraard klaar voor de televisie. “Ik kijk naar alle wedstrijden van het EK en dan vooral naar mijn collega’s Björn Kuipers en Danny Makkelie. Van de wedstrijden zelf zie ik niet zoveel. Ik let het meest op de verrichtingen van de scheidsrechter”, aldus Blank, die zelf ook al jarenlang fluit in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

Ik hoop dat mijn collega’s Kuipers en Makkelie de jeugd inspireren om scheidsrechter te worden

Erwin Blank, geboren en getogen in Heerhugowaard, hanteerde al op hele jonge leeftijd de scheidsrechtersfluit. “Ik speelde bij de jeugd van WMC in Heerhugowaard. Ook mijn broertje was bij deze club actief. Ik ging altijd bij hem kijken. Toen er bij een wedstrijd geen scheidsrechter was en er ook geen vader bereid gevonden werd om te fluiten, vroegen ze mij. Vanaf dat moment vond ik het heerlijk om een wedstrijd te leiden. Ik was net dertien jaar. Vaak floot ik op de zaterdagochtend een wedstrijd en ’s middags moest ik zelf voetballen. De warming-up had ik dus al in de benen!”

Stagewedstrijden

In de periode bij WMC genoot Blank zo van zijn hobby dat hij zich op zijn vijftiende aanmeldde voor de cursus scheidsrechter. “De cursus duurde acht weken en dat was inclusief de spelregelkennis. Na het fluiten van stagewedstrijden bij AFC’34 in Alkmaar en Hugo Boys in Heerhugowaard, was ik geslaagd. Daar was ik bijzonder trots op: het betekende dat ik klaar was voor het grote werk.’’ Amper twee jaar later debuteerde Erwin bij de wedstrijd tussen Strandvogels en Kwiek’78 en genoot daar zichtbaar van. “Ik vergeet nooit de complimenten die ik na afloop kreeg van de aanvoerder en trainer. Vooral omdat ik pas zeventien was en me staande hield tussen allemaal spelers die ouder waren dan ik.’’ Aan het eind van zijn eerste seizoen was er toch een lichte teleurstelling dat er geen promotie volgde, maar dat zou in een later stadium dubbel en dwars ingehaald worden.


Promotie

Want vanaf zijn tweede seizoen als leidsman promoveerde Erwin steevast ieder seizoen. “In zes jaar tijd ging ik van de laagste naar de hoogste klasse van het amateurvoetbal, de Hoofdklasse. Toen kwam ik ook in het talententraject Betaald Voetbal terecht en na twee seizoenen volgde de masterclass, waar ik nu al sinds 2014 in vertoef. Dat betekent dat ik wedstrijden mag leiden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Meestal fluit je één wedstrijd in de week en vervul je daarnaast ook de rol van vierde man of VAR bij een eredivisiewedstrijd. Verder moet je zelf je conditie bijhouden. Naast spelregelkennis is conditie van groot belang. Mijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal was op 28 maart 2014 en ging tussen Fortuna Sittard-Jong PSV.’’

Communicatie

Blank probeert altijd zo min mogelijk gele of rode kaarten uit te delen. “Ik probeer iedereen te laten voetballen, zonder dat de spelregels worden overtreden. Je probeert de wedstrijd goed aan te voelen en bij een goede communicatie met de spelers kunnen de kaarten vaak achterwege blijven, zonder te marchanderen. Ik hoop in de toekomst zo veel mogelijk wedstrijden te mogen fluiten in de Eredivisie. Internationaal fluiten wordt een moeilijke opgave. “De plekken schaars en ik ben al 32 jaar oud.’’ Erwin is blij met de aanwezigheid van de VAR, maar hoopt altijd op een wedstrijd zonder inmenging van het videoscheidsrechtersysteem.

Jurist

Naast zijn functie als scheidsrechter in het betaald voetbal is Erwin werkzaam als jurist en die combinatie bevalt hem best. “Ik ben zelfstandig en kan mijn tijd zelf indelen. Naast de wedstrijden en de trainingen moeten we als scheidsrechter drie keer per jaar de FIFA-conditietrainingen afwerken. Altijd pittig en daar móet je voor slagen, anders is het einde carrière. Gelukkig krijg je altijd twee herkansingen.’’ De komende maand zit Erwin bijna iedere dag voor de beeldbuis. “Ik verwacht dat collega’s Kuipers en Makkelie het uitstekend gaan doen. Ze hebben in de afgelopen jaren bewezen tot de absolute top te behoren. Ik hoop ook dat Oranje ver kan komen en ik hoop dat zoveel mogelijk jongeren ook scheidsrechter willen worden, want het is een prachtige hobby, waarbij ik van iedere wedstrijd geniet.’’