Mooie matches dankzij Hollands Kroonse uitdaging

Algemeen
Op de foto links Kim Bakkum van 'ICT vanaf Morgen' met Edwin Wittink.
Op de foto links Kim Bakkum van 'ICT vanaf Morgen' met Edwin Wittink. Foto: aangeleverd

HOLLANDS KROON - Hij is ondernemend, van vele markten thuis én beschikt over een imposant netwerk. ‘The best man on the job’ zou je kunnen zeggen. De rol van manager van de Hollands Kroonse Uitdaging past de in Hippolytushoef woonachtige Edwin Wittink (51) dan ook als een jas. “Ik heb een bemiddelende rol in het mooier maken van onze gemeente Hollands Kroon. Wat is er mooier dan dingen uitdelen? Echt joh, ik voel me soms net Gaston.” Een nadere kennismaking met Wittink leert dat de man er één is van snel denken en nóg sneller handelen.

“Wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb?”, pareert Wittink de vraag tijdens een enerverend gesprek met de (horeca)ondernemer, c.q. barkeeper, regelateur, presentator, evenementenorganisator én enthousiaste manager van de Hollands Kroonse Uitdaging. “Ik startte op zeer jonge leeftijd als ondernemer in de horeca. Was nog maar twintig en zat zelfs nog op het voortgezet onderwijs. Mijn broer Henk-Jan was eigenaar van Aurora, een bar in Hippolytushoef die ik op een gegeven moment over kon nemen. Ik stond er achter de bar en dat vind ik veel leuker dan aan de andere kant van de bar zitten. Het was een prachtige tijd waarin live-muziek nog de boventoon voerde. Tijdens die periode lanceerde ik ook de Tent op de Haven in Den Oever tijdens de Flora & Visserijdagen. Dat zou ik dit jaar voor de 28e keer organiseren, maar zoals iedereen momenteel te maken heeft met het coronavirus, is dat dus ook afgeblazen.”

Vis in het water

Na zijn tijd in Aurora ging hij veel op pad met Discovery Sound & Vision, waar hij hielp met opbouwen van licht en geluid en podiumklusjes en presentatiewerk voor zijn rekening nam. “Ik heb in die tijd heel ‘discotheek Nederland’ leren kennen.” Edwin’s vervolgcarrière in een notendop: van werken voor een uitgaansvakblad, diverse klussen op de jaarlijkse Horecava, organisator van diverse evenementen, het uitbaten van strandtent Brandend Zand in Westerland, gastheer bij Café Bij De Buren in Wieringerwerf, barkeeper bij diverse bedrijven, tot aan teamleider bij een sociale werkplaats in Friesland. “En dan vergeet ik nog van alles, want ik vind veel dingen leuk en pak graag nieuwe uitdagingen aan. Bij de sociale werkplaats voelde ik me als een vis in het water. Gewéldig vond ik het werken met en voor deze mensen. Forrest Gump is niet voor niets mijn favoriete film. Dat eendimensionale en pure beeld van de hoofdrolspeler herken ik in veel van de mensen op de sociale werkplaats. Dat spreekt mij aan, en daar leer je van. Wij denken in veel meer lagen.” Edwin functioneerde daar zo goed, dat hem een vaste baan werd aangeboden in Friesland. “Ik ben daar niet op ingegaan, want dat hield in dat ik er minimaal vijf dagen per week van 6 tot 6 mee bezig zou zijn. En ik doe ook zo graag veel andere dingen. Een vaste betrekking past daar niet zo goed bij. Ik vond ‘t nog het ergst voor de mensen die daar werken. Die vonden het heel erg dat ik niet bleef. Ik heb met velen gelukkig nog contact als vriend op Facebook. O enne, ik ben ook nog voetbaltrainer in Friesland. Op de dinsdag en donderdag trainen en op zaterdag een wedstrijd. Hartstikke leuk.”

Skarrelaar

Sinds een jaar vormt de De Hollands Kroonse Uitdaging een nieuwe loot aan de palmares van bezige bij Edwin Wittink. Zonder valse bescheidenheid zegt ‘ie: “Het gaat echt als een tierelier. We hebben vorig jaar onze eerste Beursvloer georganiseerd in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Daar hebben we gewoon voor 75.000 euro aan matches tot stand gebracht. En ook dit jaar gaat het alweer prima en hebben we al weer bijna het zelfde bedrag bij elkaar bemiddeld. Iemand zei laatst nog tegen me: ‘wat ben je toch een ouwe skarrelaar’. Waarop ik antwoordde: ‘een vliegende kraai vangt altijd wat’. Maar dat is wél waar het om te doen is. Als organisatie die stichtingen en verenigingen met gesloten beurs verbindt aan het lokale bedrijfsleven en organisaties, proberen we zoveel mogelijk matches te maken tussen vraag en aanbod. Ik vorm daarin de spreekwoordelijke spin in het web. Kijk altijd eerst of ik samen met mijn matchgroep een match kan maken zonder dat er geld aan te pas komt en zo niet, bestaat in Hollands Kroon de mogelijkheid tot het verlenen van een incidentele subsidie. De beoordeling en uitvoering daarvan heeft de gemeente bij ons neergelegd. In dat geval moet het wel een algemeen doel dienen, moet er een duidelijk plan zijn en moet een grote groep mensen daar voordeel bij hebben. Op onze site kan iedereen zien wat er al gedaan is, en hoe wij werken. Binnenkort komen we ook met een filmpje waarin we laten zien wat we doen.”

Beursvloer

Het succes van de eerste Beursvloer in Hollands Kroon doet de vraag rijzen of er een vervolgeditie komt. Edwin: “Jazeker. We gaan deze 3 februari houden op de RSG Wiringherlant in Wieringerwerf. We krijgen daarbij hulp van Koen en Justin, twee leerlingen van Wiringherlant die de organisatie van dit evenement inzetten voor hun eindproject van het vwo. Op voorhand zetten we twee avonden in de steigers: een corona-variant en een ‘normale’ variant. Uiteraard kunnen we op de gewone avond veel meer aanbieders en bezoekers kwijt, maar in beide gevallen maken er weer een mooie avond van.”

Zie ook www.hollandskroonseuitdaging.nl.

De eerste Beursvloer in de Cultuurschuur was een daverend succes.