Bloembakken uit afvalplastic op Aagje Dekenplein in Hoorn geplaatst

Algemeen
Kirstin Buis (l) van Operatie Klimaat Westfriesland diende het idee in voor het maken van bloembakken van gerecycled plastic. Rechts Charlotte Hömann van MAK Blokweer.
Kirstin Buis (l) van Operatie Klimaat Westfriesland diende het idee in voor het maken van bloembakken van gerecycled plastic. Rechts Charlotte Hömann van MAK Blokweer. Foto: Puur Hoorn

HOORN - Naar aanleiding van een prijsvraag van Puur Hoorn ‘Maak jij de Kersenboogerd duurzaam?’ diende Kirstin Buis van Operatie Klimaat Westfriesland een idee in voor het maken van bloembakken van gerecycled plastic. Deze moesten worden gevuld met een feestmaal voor bijen, hommels en andere bestuivers. Het idee won in februari de geldprijs in de categorie ‘meer groen’. Kirstin mocht, met hulp van Puur Hoorn en Voor een mooie stad, aan de slag om het idee uit te werken.

Om de bloembakken te laten maken klopte Kirstin aan bij Clean2Anywhere aan de Schelphoek in Hoorn. “Dit bedrijf heeft het zelfs gepresteerd auto’s en boten van afvalplastic te maken, dus een bloembak moest vast wel lukken”, aldus de initiatiefneemster. “Bij hun prachtige projecten zag ik er niet aan af dat ze van afvalplastic waren gemaakt. Ik wilde graag dat het afval in de bloembakken wél zichtbaar zou zijn.”

‘Zooi is niet leuk’

Edwin ter Velde van Clean2Anywhere kwam met het ontwerp van een grote bloembak met kijkraampjes in de vorm van een honingraat, helemaal passend bij het thema. Ook MAK Blokweer was bereid te helpen met dit project. Zij zijn met de schoolkinderen uit de Kersenboogerd op pad gegaan om straatvuil op te ruimen en hebben de kinderen hier les overgegeven. Diverse klassen van zes scholen hebben enthousiast hun handen uit de mouwen gestoken om alles in hun omgeving op te ruimen. 

Boodschap van kinderen

Daarnaast hebben de kinderen prachtige boodschappen opgeschreven voor de mensen uit hun eigen wijk. Groep 5 van Het Spectrum schreef bijvoorbeeld: ‘Vlinders zijn mooi, bijen zijn leuk. Gooi geen zooi, dat is niet leuk’. Zo is achter elk van de zes raampjes een boodschap van de kinderen zichtbaar.

Langs de scholen

Woensdag 30 juni werd de bak feestelijk onthaald op het Aagje Dekenplein. Na de zomervakantie gaat de bijzondere Rommel2Hommel-bloembak op reis langs de deelnemende scholen, zodat de kinderen hun goede werk nog eens van dichtbij kunnen bekijken.