De Noordwesters in de KunstGreep

  Nieuws
De Noordwesters. (Foto: aangeleverd)
De Noordwesters. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

OOSTZAAN - Sinds 22 jaar bestaat er een groep mensen in Tuindorp Oostzaan, die zichzelf in navolging van oprichter Ger van Daalen cre-actieve groep de Noordwesters noemt. Creatief, omdat de leden graag tekenen, schilderen, boetseren en/of fotograferen. Actief omdat men gezamenlijk activiteiten organiseert. Doel van de groep is; van en met elkaar leren. Naast het werk dat tijdens de tweewekelijkse bijeenkomsten wordt gemaakt, maken de leden thuis grotere en/of meer uitgewerkte stukken. Deze worden dan individueel of zoals nu, met de groep gepresenteerd.

Uit het aangeboden werk ziet men al snel dat er een grote variatie is in stijl en onderwerpkeuze. Duidelijk is dat de groep uit heel uiteenlopende karakters bestaat. Het is voor (semi)amateurs best spannend en erg arbeidsintensief om te exposeren. Het blijkt toch een aparte tak van sport. Het samen exposeren is daarbij een leuke manier om met elkaar naar buiten te treden en elkaar te stimuleren. Zo leert men ook van elkaar hoe te presenteren en waaraan te denken als het werk ergens komt te hangen of te staan. De beginnelingen leren het van de 'ouwe rotten'. De beginnelingen in de groep zijn eigenlijk ook de jongsten niet meer, het zijn allemaal 50-plussers. Sommigen tekenen en schilderen van jongs af aan, anderen zijn op latere leeftijd begonnen. Enkele leden hebben een professionele basis, anderen zijn gewoon hobbyisten. Het plezier hebben in creatief werk, het delen van kennis en het sociale karakter van de club is wat de leden aan elkaar bindt.

Piet Boonkasten

Een verhaal apart is te zien in de Piet Boon kast: De ene Noordwester wilde de andere in aanraking laten komen met diverse druktechnieken en werd toen zelf weer gegrepen door het linosnijden. Een techniek die zij in haar tienerjaren ooit op een club geleerd had. Dit nam zodanige vormen aan dat er een hele kast gevuld kan worden met voorbeelden en weetjes over voornamelijk linosnedes. Van 12 juni tot 11 juli exposeert de groep in de Kunstgreep in Oostzaan. Zelf zin gekregen om mee te doen, kom eens een keer bij de Noordwesters op bezoek, om de twee weken op maandagochtend van 10 tot 12 (nu nog 18 juni en 2 juli) in Huis van de Wijk de Evenaar, Kometensingel 189, 1033 BE Amsterdam, 020 2382973, evenaar@dock.nl of kijk op Facebook: De Noordwesters.

Meer berichten