Lang gewacht, toch gekomen

Algemeen
Tineke Abercrombie-Schoorl reikte eind vorig jaar nog de VHP-prijs uit aan Klaas Kwadijk. Zojuist was het haar beurt en kreeg ze een Koninklijke onderscheiding.
Tineke Abercrombie-Schoorl reikte eind vorig jaar nog de VHP-prijs uit aan Klaas Kwadijk. Zojuist was het haar beurt en kreeg ze een Koninklijke onderscheiding. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Wat voor de geslaagden op school gold, ging ook op voor degenen die dit jaar een Koninklijke onderscheiding verdienden. Terwijl ze op 24 april door burgemeester Don Bijl thuis en met een bos bloemen op de hoogte werden gesteld, kregen ze vanwege de maatregelen rondom corona vandaag de daadwerkelijke versierselen. Niet zoals gebruikelijk opgespeld, maar in een mooi koninklijk etui. De uitreiking vond plaats in theater de Purmaryn.

De onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau werd overhandigd aan achtereenvolgens mevrouw H.A. de Groot-Pals, mevrouw T. Kuijper-Roomer, Annie Aafjes, Wouter van Waardt, Ed Vredeling, Bert Meulenberg en Hans Wessels. Gerrit Aafjes, de echtgenoot van Annie, kreeg de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Negen Purmerenders krijgen eindelijk Koninklijke onderscheiding

Er zat nog een extra speciaal staartje aan deze toch al bijzondere lintjesregen. Want Tineke Abercrombie-Schoorl, tot voor kort voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend, was vooraf niet op de hoogte gesteld van de uitreiking. Zij zou immers bij bijzondere gelegenheid de onderscheiding ontvangen tijdens een laatste bestuursvergadering. Helaas kon deze vergadering niet doorgaan.

Tineke Abercrombie-Schoorl is vanaf 1987 actief en enthousiast vrijwilligster bij verschillende stichtingen en verenigingen. Ze begon ooit als secretaris voor de VVE Where Promenade tot 1999. In dezelfde periode, in 1999, werd ze bestuurslid en vicevoorzitter van Computer Vereniging Waterland waar zij vele Purmerenders computerles heeft gegeven.

Ipad trainingen

In 2005 stopte ze formeel met haar functie aldaar maar nog steeds geeft ze regelmatig Ipad trainingen. Vanaf 2005 tot 2011 was Tineke verbonden aan Stichting Stimesur, een stichting die medische zorg in Suriname op beleids- en uitvoeringsniveau door mobiliseren van medische expertise ondersteunt.

Werkbezoek Parmaribo

In 2009 was zij op werkbezoek mee naar Paramaribo als persoonlijk assistent van de voorzitter van de stichting. Vanaf 2007 tot recent zette Tineke zich als voorzitter met hart en ziel in voor Vereniging Historisch Purmerend. Naast haar algemene werkzaamheden als voorzitter vertegenwoordigt zij de vereniging nog steeds met een grote bevlogenheid.

In 2010 organiseerde zij naar aanleiding van de viering van 600 jaar stadsrechten diverse grote evenementen waaronder een reünie voor oud-Purmerenders (1700 deelnemers), een GPS-tocht voor 1900 leerlingen een herdenkingsbijeenkomst voor Willem Eggert, de schenker van de stadsrechten.