4 mei: waar kun je herdenken in de gemeente Schagen 2024

Algemeen
Herdenken kun je ook natuurlijk thuis.
Herdenken kun je ook natuurlijk thuis. (Foto: Rodi Archief )

SCHAGEN - Ieder jaar staan we in Nederland op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil, ook in de gemeente Schagen. Op verschillende locaties wordt iets georganiseerd. Op zeven locaties, bij zeven monumenten zijn er bijeenkomsten, hier worden ook door een aantal wethouders/fractievoorzitters een speech gegeven. 

De herdenkingen op 4 mei 2024 in dorpen en stad van gemeente Schagen. Het volledige programma volgt later.

In het Scagon is er 4 mei vanaf 21.00 uur een voorstelling gericht op de 4 mei herdenking.Tante Truus & Mammie Mies!  Hun verhaal moet worden verteld, omdat ze niet vergeten mogen worden!

’Tante Truus & Mammie Mies’. Twee vrouwen van toen. Sterke vrouwen. Vergeten vrouwen. Vrouwen die ’deden’ omdat ze niet konden ’laten’.  Hun verhaal wordt verteld door twee vrouwen van nu. Entree bedraagt 12,50 euro. Jongeren t/m 18 jaar 7,50 euro. Tickets via: www.scagondeluxe.nl.  

Monumenten waar je kunt herdenken

Monument Callantsoog

Hier vind je plaquette ter nagedachtenis aan de 18 omgekomen bemanningsleden van de kanonneerboot Hare Majestein Prins Maurits van Nassau. Ook staat hier een oorlogsmonument met daarop de namen van zeven dorpelingen die in de oorlog zijn omgekomen. 

Monument Dirkshorn

Hier staat een monument met een bijzonder historie. Het vliegers monument is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers, maar ook aan de vliegers die omgekomen zijn in het vliegtuig dat te zien is. Het vliegtuig verongelukte 3 juli 1942 in de Woudmeer. 

Monument Petten

In Petten staat het J. C. Bellis monument. Dit werd in 1951 opgericht ter nagedachtenis aan Jan Bellis. Hij hielp mensen die in Nederland gevaar liepen per boot te laten vluchten naar Engeland. Meestal kwamen de mensen veilig in Engeland aan. Op een windstille avond ontstond er onenigheid tussen de inzittende van de boot tijdens het te water laten. Er werden mensen opgepakt en Jan Bellis werd december 1941 gearresteerd.

Monument Schagen

Dit monument bevindt zich aan de Nieuwe Laagzijde in Schagen. Het is een gedenksteen van beton. Op de steen is een zon afgebeeld. Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Schagen aan de slachtoffers die tijdens de bezettingsjaren door de oorlogshandelingen zijn omgekomen. 

Monument Sint Maarten

De zoon van familie Corbijn werd als dienstplichtige opgeroepen voor de oorlog. Pas twintig jaar was hij. De gemeente Harenkarspel waar de Stroet onder viel werd opgeschrikt. Hun Koos was door een scherpschutter omgebracht. Voor Koos moest een blijvende herinnering komen.

Monument Warmenhuizen

In het hart van het oude Warmenhuizen, tussen de twee kerken in staat het monument welke in 1952 werd onthuld. Toen het monument werd geopend was er slechts één plaquette. Daar staan de namen van zeven burgers uit de gemeente Warmenhuizen, die zijn omgekomen in en vlak na de oorlog. In 1984 is de rechter plaquette pas onthuld. De mensen die hierop vermeld worden zaten in de bommenwerper. 

Monument Zijpersluis

Dit monument ligt precies op de grens van de gemeente Bergen en Schagen. Het monument is 3 mei 1947 onthuld. Op de plaquette staan 10 namen van gefusilleerden. Als symboliek heeft het monument de waarschuwende hand.