Duurzaam Schagen trekt de stekker eruit

Politiek
Friso Teerink vindt het jammer maar het leven gaat door.
Friso Teerink vindt het jammer maar het leven gaat door. (Foto: Marc Moussault.)

SCHAGEN - De politieke partij Duurzaam Schagen stopt ermee. Er zijn te weinig leden om de partij body te geven. Dit houdt ook in dat de partij niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. “Het is jammer maar niet onoverkomelijk. De wereld draait door, al is het jammer dat ons geluid wegvalt in de lokale politiek,” zegt Fractievoorzitter Friso Teerink.

Tijdens de ledenvergadering afgelopen dinsdag 18 januari werd duidelijk dat er geen toekomst meer in zat. “Met nog 5 actieve leden is het niet haalbaar om een representatieve lijst te vormen voor de verkiezingen. Daarnaast kunnen we het gewoon niet meer bolwerken. Leden zijn oud of komen te overlijden. Nieuwe aanwas is er niet gekomen. Het houdt voor ons op.’’

In september vorig jaar startte de partij nog een campagne voor het werven van nieuwe leden. Maar dat mocht niet baten. “We hebben ons best gedaan om mensen te interesseren. Toch is het ons niet gelukt.”

Duurzaam Schagen is in 1993 opgericht en deed in 1994 voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Ze wonnen gelijk 3 zetels. “We zijn opgericht om uit het links rechts pad te blijven. We zijn niet links en niet rechts. En ik denk dat we daar in geslaagd zijn. We hebben ons actief bemoeid met vraagstukken die pasten in het onderwerp duurzaamheid. Het is jammer dat ons geluid weggaat.’’

Op de vraag of Teerink aansluiting wil zoeken bij een andere partij zegt hij resoluut nee. “We zijn geen lokale of landelijke partij. Ik voel me daar niet thuis, toen niet en nu niet. Ik ben 71 jaar, ben nog actief in diverse besturen en vrijwilligersfuncties. Dat blijf ik doen totdat ik dood ben. Het is goed zo.”