Financiële hulp van het Juniusfonds voor West-Friezen bij om- of bijscholing

Algemeen
Het Juniusfonds helpt volwassenen die financiële hulp nodig hebben om een opleiding te volgen.
Het Juniusfonds helpt volwassenen die financiële hulp nodig hebben om een opleiding te volgen. (Foto:aangeleverd)

REGIO - Door het coronavirus is de arbeidsmarkt direct veranderd. Er zijn veel minder banen in horeca-, recreatie en cultuursector, de detailhandel en de sierteelt. Resultaat: meer werkloosheid en daardoor minder inkomsten. Om- en bijscholing is steeds vaker nodig. Soms betaalt de werkgever dat.

Maar wat als de werkgever is weggevallen of als iemand totaal iets anders wil gaan doen? En de spaarrekening is niet voldoende om de gekozen opleiding te betalen? Voor inwoners van West-Friesland is er dan het Juniusfonds. Dit fonds verstrekt renteloze leningen, speciaal voor opleidingen (praktische gerichte opleidingen, vaak mbo-opleidingen).

Opleiding betalen

Als een volwassene een opleiding heeft gekozen en die graag wil doen, maar dat helaas niet zelf kan betalen door allerlei omstandigheden, dan is contact met het Juniusfonds misschien wel de oplossing. Ben je bekend bij Werksaam, de Voedselbank of Startwijzer, vraag dan aan je contactpersoon naar de mogelijkheden. Je kunt ook een aanvraag doen voor een renteloze lening via het fonds.

Dit zijn de belangrijkste punten om een aanvraag in te dienen

je woont in West-Friesland;

je weet hoeveel de opleiding kost. Je hebt hiervan een overzicht;

je kunt goed vertellen waarom deze opleiding voor jou belangrijk is;

je kunt een bewijs van goed gedrag tonen, bijvoorbeeld een brief van je werkgever of begeleider;

je wil je motivatie persoonlijk toelichten in een gesprek.

Gesprek

Dat gesprek doet Startwijzer. Het is een soort sollicitatie voor de lening. In dat gesprek kijkt Startwijzer of de opleiding bij je past. En ook of de opleiding past bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zodat jij na de opleiding een betere baan kunt vinden.

Verdere stappen

Het advies van Startwijzer gaat naar het bestuur van Juniusfonds. “Het bestuur van Juniusfonds volgt meestal het advies van Startwijzer, de Voedselbank en WerkSaam. Bij een ja, spreken we af wanneer je begint met afbetalen en hoeveel per maand. Daarna stuur je de factuur van de opleiding naar Juniusfonds. Juniusfonds betaalt de factuur en jij betaalt deze in kleine beetjes én zonder rente weer terug aan Juniusfonds.”

Juniusfonds

Het Juniusfonds uit Hoorn bestaat al sinds 1787 en was eerst bekend als het Kerkenarmenfonds. De zorg van armen in de middeleeuwen was een taak voor christelijke organisaties. De kerkenarmenvoogden kregen hun inkomsten uit legaten en die werden door de kerkmeesters beheerd. Later werd die taak gegeven aan de voogden en ook de Noorderkerk zat in het pakket. Het algemene doel van het Junisfonds is om mensen te helpen uit Hoorn en omstreken om hen financieel onafhankelijk te maken. Het ziet onderwijs als een sleutel voor de ontwikkeling van de samenleving. Het fonds biedt West-Friezen, die hulp nodig hebben, een betere kans op een toekomst met een goede baan door middel van een financiële bijdrage voor een opleiding. Let op waar je aan moet voldoen om een aanvraag in te dienen. Natalie Huijsman van de stichting: “Momenteel helpen we al een aantal mensen in West-Friesland, maar we hebben het idee dat we nog meer kunnen betekenen voor deze regio.”

Meer weten?

Kijk op www.juniusfonds.nl of neem contact op met Werksaam, de Voedselbank of Startwijzer.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda