Mortieren bij flat Brandaris voorbode toename illegaal vuurwerk?

Algemeen
Drie ramen sneuvelden er door zwaar vuurwerk.
Drie ramen sneuvelden er door zwaar vuurwerk. (Foto: Jordy Klomp)

ZAANDAM – ‘EOD haalt zwaar illegaal vuurwerk op in Zaandam’ bericht onze 112-journalist waarbij melding werd gemaakt van het in actie komen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in de wijk Peldersveld. (https://www.rodi.nl/regio/zaanstad/190140/eod-haalt-zwaar-illegaal-vuurwerk-op-in-zaandam) Waarmee de voorspelling van de vuurwerkbranche aardig dicht lijkt uit te gaankomen.

“De toename van illegaal vuurwerk zal verdubbelen nu er een algemeen verbod is ingesteld”, aldus vuurwerkverkopers die zich presenteren als de ‘Vuurwerkvrouwen’. “Er komt anderhalf tot twee miljoen kilo illegaal vuurwerk ons land jaarlijks binnen. Een hoeveelheid dat zal verdubbelen bij een algeheel verbod”, schreven we in het artikel ‘Verkoop verbieden geeft vrijbrief voor illegale handel’. 

Dat het ging om echt gevaarlijk spul blijkt wel uit het feit dat de politie om assistentie van de EOD vroeg toen ze in de flat Brandaris in Zaandam vermoedelijk mortieren, zwaar illegaal vuurwerk, aantroffen.

Drie ramen aan diggelen

De polarisatie tussen voor- en tegenstanders van (legaal) vuurwerk lijkt bovendien door het besluit groter dan ooit. Het zal duidelijk zijn dat Jordy Klomp uit Wormerveer heel blij is met het verbod. Maar liefst drie ramen sneuvelden toen onverlaten vuurwerkbommen over haar schutting gooiden. Een buurvrouw schrok ook van de ontploffing en rende naar buiten. “Behalve dat het blauw stond van de rook zagen we verder niks bijzonders. Maar, ja da’s nu wel duidelijk”, reageert ze.

Sterretjes laten zien…

Maar ook andere wijken hebben al flink last van vuurwerk. Zo werd André Kramer in de wijk ’t Kalf opgeschrikt door zwaar vuurwerk liet hij weten in een Facebookgroep. Net zoals een wijkgenote die ‘het liefst met de knuppel de boosdoeners sterretjes laat zien’.

Irene Ellermeyer stelt nuchter vast: ‘Vuurwerkverbod gaat puik zeg! Foto’s aan Grapperhaus sturen en vragen hoe hij dit gaat bestraffen.’

‘Tuig gaat toch door’

Max Karreman slaat de spijker op z’n kop als hij stelt: ‘Je houdt het gewoon niet tegen. Ik ben grote vuurwerkliefhebber en hou me altijd aan de regels. Mij wordt nu het plezier afgepakt terwijl het tuig gewoon verder kunnen gaan waar ze gebleven waren.” De vuurwerkfan snapt ‘donders’ goed dat je niet eerder dan middernacht 31 december vuurwerk moet gaan afsteken. En dat dierenliefhebber juichen bij een algeheel verbod.

In zijn reacties kwam ook het fenomeen carbid voorbij. Al genoemd als dé legale opvolger van knalvuurwerk.

Carbidschieten alternatief

Carbidschieten wordt vooral in het zuiden, noorden en oosten van ons land gedaan. Met carbidschieten wordt een melk of verfbus deels gevuld met carbid en tot ontploffing gebracht. De bedoeling is dat het deksel of een bal met een enorme knal van de bus vliegt. Carbidschieten staat sinds 2014 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Uitverkocht

Inmiddels is carbid al op meerdere plekken uitverkocht en geldt een langere levertijd. “Carbidschieten is niet ongevaarlijk. Gebruik je gezonde boerenverstand. Carbidschieten bij de Amsterdamse grachten is bijvoorbeeld zeer onverstandig”, vertelde John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe tegen de NOS. Zijn organisatie bedacht de campagne BOCK (Bewust Oplettende CarbidKnaller) met tips voor carbidschieters.

Carbitschieten in een woonwijk is vragen om problemen. De deksels van melkbussen en verzwaarde verblikken schieten ongecontroleerd snel vele tientallen meters weg.

Brandwonden en fracturen

Bij de jaarlijkse vuurwerkslachtoffers had zes procent letsel als gevolg van carbidschieten. Dat waren er 78. Daarbij ging het om slachtoffers die vooral brandwonden (meer dan de helft) en fracturen (vijftien procent) hadden. Conclusie: afblijven als je lijf (en oren) je lief is!