WeSpark en Parteon zoeken deelnemers voor proefproject

Algemeen
Robert Hemmen, directeur van WeSpark, en Harry Slinger die ook de EARN-E in zijn meterkast gebruikt.
Robert Hemmen, directeur van WeSpark, en Harry Slinger die ook de EARN-E in zijn meterkast gebruikt. (Archieffoto: Dirk Karten))

ZAANSTREEK - WeSpark is samen met woningcorporatie Parteon op zoek naar 200 woningen die mee willen doen aan een proefproject. “Samen met de bewoners gaan we het energieverbruik inzichtelijk maken om optimaal te kunnen bezuinigen”, aldus Robert Hemmen, directeur van WeSpark.

De 200 huurders en woningeigenaren krijgen na aanmelding voor het proefproject een gratis EARN-E thuisgestuurd. Dit is een kleine energiemeter dat kan worden aangesloten op een slimme meter. Zodra de EARN-E is gekoppeld, heeft men realtime inzicht in het energieverbruik. Zo weet je precies wanneer en hoeveel energie je gebruikt en opwekt (als je ook zonnepanelen hebt). Wij streven ernaar dat iedere deelnemer minimaal 10% energie gaat besparen op zijn/haar energierekening. Dat kan dus behoorlijk oplopen.

WeSpark en Parteon zetten eerste stap naar Zaanse energiegemeenschap

Met dit proefproject zetten WeSpark en Parteon de eerste stap zetten naar het creëren van een energiegemeenschap in de Zaanstreek. Daarnaast zullen de energiegegevens van de 200 (geanonimiseerde) deelnemende huishoudens meegenomen worden in een onderzoek door studenten naar energy community’s en de inzet van eenvoudige energietools zoals de EARN-E.

Proefproject

Het proefproject is tevens onderdeel van het Europese project EMPOWER 2.0, dat mede mogelijk gemaakt wordt door het Interreg North Sea Region (NSR) programma van de Europese Unie. Onder leiding van Gemeente Zaanstad is een samenwerking van 14 partners in Nederland, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gevormd. Het doel van EMPOWER2.0 is om (transnationale kennis over) lokale betrokkenheid en lokaal eigenaarschap in de energietransitie te vergroten.

Aanmelden

Aanmelden kan via www.wespark.nl/earn-e. Deelname is geheel vrijblijvend en vergt geen aanmelding als klant of lid. Wel is het belangrijk dat je beschikt over een slimme meter. Het proefproject begint in mei en zal duren tot einde van het jaar.

De EARN-E geeft realtime inzicht in het energieverbruik.