Hof van Elsenburg biedt flexibele oplossing bij urgente woningnood

Nieuws
Lopend door het Hof van Elsenburg komen Rob van den Broeke en Gijs van Malsen al twee bewoners tegen die samen met de scooter bezig zijn.
Lopend door het Hof van Elsenburg komen Rob van den Broeke en Gijs van Malsen al twee bewoners tegen die samen met de scooter bezig zijn. (Foto: Robert Heijdemann)

Rijswijk heeft er sinds vandaag een nieuw wijkje bij: het Hof van Elsenburg aan de Lange Kleiweg. Hier kunnen mensen wonen die - vaak snel - een tijdelijke woonruimte nodig hebben.

Door: Robert Heijdemann

De variëteit in Rijswijkers die hier gaan wonen is groot. Het zijn mensen die snel woonruimte nodig hebben. Woningzoekenden die binding hebben met Rijswijk of een stel waarvan de oplevering van de nieuwe woning een paar maanden is vertraagd. “En ook inwoners die hier als statushouder naar toe zijn gekomen. Als ze in het Hof van Elsenburg wonen, kunnen zij beginnen met hun inburgeringstraject, integreren in de samenleving en plannen maken voor hun toekomst”, legt wethouder Gijs van Malsen (Volkshuisvesting) uit. “We hebben in heel Nederland te maken met een urgente woningnood. Nadat het AZC in Rijswijk werd gesloten, zagen we mogelijkheden met de woningen die hier staan.” 

En met ‘wij’ bedoelt de wethouder de gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen, Vidomes en het COA, de laatste gebruiker van het complex. “Eigenlijk vonden we het allemaal zonde om die woningen leeg te laten staan of af te breken”, vult directeur Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen aan. “Zo ontstond het idee van het flexibel wonen, ook wel flexwonen genoemd. Zo voegen we nieuwe woonvormen toe bedoeld voor een groep woningzoekenden die tot nu toe niet goed werd bediend”.

Subsidie van 5 miljoen euro

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken was bereid een subsidie te geven van 4,8 miljoen euro voor de realisatie van de flexwoningen. Wethouder Gijs van Malsen is blij met de subsidie van het Rijk: “Dit is een blijk van waardering voor onze ambities en inspanningen om de woningnood op te lossen. Als college hebben we afgesproken dat we ons inzetten voor innovatieve nieuwe woonvormen die hier aan bijdragen. Met het Hof van Elsenburg hebben we samen met Rijswijk Wonen en Vidomes een stap in de goede richting gezet. Dat is niet onopgemerkt gebleven. De subsidietoekenning is een mooie impuls om door te gaan op de ingeslagen weg.”

De gemeenteraad van Rijswijk gaf op 10 mei 2022 opdracht aan het college om met een plan van aanpak te komen en dit met alle belangrijke partners uit te werken. Van den Broeke is best trots op het resultaat: “De woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes en de gemeente realiseren 67 woningen met drie slaapkamers in het Hof van Elsenburg. De eerste huurders wonen er al, met veel anderen worden gesprekken gevoerd. Ook is er al kinderopvang”. 

Eind 2024 wordt Hof van Elsenburg gesloten en krijgt het terrein een andere bestemming. “Maar zeker is wel dat we door willen met flexibel wonen. Daarom zijn we al bezig met een volgende locatie voor flexwonen. Het betreft een kantoorruimte van 30.000m2 aan de Bordewijkstraat. Hier komen 400 woningen voor 600 bewoners”, besluit de wethouder.

Interesse in een woning?

Rijswijk Wonen is verantwoordelijk voor het beheer en de verhuur van de flexwoningen op Hof van Elsenburg. Zij hebben de tijdelijke verhuur uitbesteed aan Wolf Huisvestingsgroep. Zij bieden de woningen aan via www.flexwonenrijswijk.nl. Heeft u vragen aan Wolf Huisvestingsgroep? U kunt hen bereiken op info@flexwonenrijswijk.nl en 070-2400215.