Schoolspullenpas dekt niet de echte kosten

Nieuws
De betrokkenen tijdens het extra uitgiftemoment: Rochelle, Fabian, Ria en Sylvia.
De betrokkenen tijdens het extra uitgiftemoment: Rochelle, Fabian, Ria en Sylvia. (Foto: PR)

De scholen zijn weer begonnen. Kinderen gaan naar school met een schooltas met een liniaal, schriften, pennen en gymkleding. Voor de leerlingen uit de gezinnen met weinig geld is er de schoolspullenpas van de gemeente. Vrijwilligers zamelen dit jaar tot twee keer toe geld in omdat deze pas de kosten niet dekt.

door Robert Heijdenmann

In Rijswijk hebben 1556 kinderen van 4 tot en met 18 jaar op de basisschool en op het voortgezet onderwijs een Ooievaarspas. Hiermee krijgen ze een Participatiepas waarmee ze schoolspullen kunnen afrekenen bij onder meer de Bruna en de Hema.

Kosten gestegen

Ondanks de inspanningen van de gemeente Rijswijk om ouders te voorzien van een Schoolspullenpas voor de aanschaf van schoolbenodigdheden, is duidelijk geworden dat dit voor veel inwoners ontoereikend is. Met name dit jaar blijkt dat de kosten sterk zijn gestegen, dat is een landelijk probleem. De gemeente Den Haag geeft de kinderen daarom een groter bedrag. In Rijswijk zorgen het Financieel Netwerk Rijswijk, in samenwerking met de Diaconie van de Protestantse Gemeente Rijswijk en stichting KEI, een extra uitdeelmoment voor schoolbenodigdheden. Die zijn gekocht dankzij donaties van de Diaconie van de Protestantse Gemeente Rijswijk en van de Rotary Rijswijk, de en de Bruna in de Boogaard.

Extra spulletjes

Afgelopen donderdag lagen alle spulletjes klaar om uit te delen. Mensen konden met hun Ooievaarspasje de spullen ophalen. Binnen een uur waren de voorraden al uitgedeeld aan meer dan 100 leerlingen. En er stonden nog genoeg ouders in de rij buiten voor nog 200 kinderen. Hiervan zijn toen de telefoonnummers opgeschreven. De donateurs is gevraagd nogmaals geld te willen geven om meer schoolmaterialen te kopen. Die giften kwamen en de Bruna bood een forse korting aan. De ouders kregen een whatsapp-berichtje en kwamen afgelopen donderdag naar de Nieuwe Kerk op de Steenvoordelaan. Alle kinderen gingen naar huis met de spulletjes voor op school.

Rijswijkse uitdaging

Dit jaar is het aantal Ooievaarspassen die Rijswijk heeft verstrekt fors gestegen. De verwachting is niet dat deze situatie zal veranderen. Den Haag, met zo’n 20.000 Ooievaarspassen, heeft niet alleen meer regelingen, maar trekt per kind een ook een groter bedrag uit. Rijswijk is al aangehaakt bij de Haagse Ooievaarspas, maar volgt niet de bedragen per kind. Gezien de noodzaak van deze extra actie krijgen betrokkenen nu al vragen of er ook weer een winterjas- en Sinterklaasactie moet worden georganiseerd.