Verlenging cameratoezicht rond stationsgebied

Nieuws
Het cameratoezicht bij Rijswijk station wordt een jaar verlengd.
Het cameratoezicht bij Rijswijk station wordt een jaar verlengd. (Foto: Pixabay)

“Het cameratoezicht in het stationsgebied wordt een jaar verlengd”, vertelde burgemeester Huri Sahin gisteravond in het Gemeenteraadforum. Zij heeft dit besloten in overleg met de Politie en het Openbaar Ministerie. Het is een bevoegdheid van de burgemeester, maar zij vindt het belangrijk dit te melden aan de raadsleden.

Met behulp van verschillende camera’s kan de politie het hele gebied volgen: van het busplatform aan de voorzijde van het station en het pleintje voor de voormalige bibliotheek, tot het Papyruspad en het Piramideplein. Indien nodig kunnen de beelden ook achteraf worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden en bewijsvoering.

Grens bereikt

Na diverse incidenten en meldingen van overlast werden eerder verschillende maatregelen getroffen, waaronder extra surveillance door politie en handhaving. Helaas bleek dat onvoldoende effectief. Vlak voor de zomer vorig jaar besloot burgemeester Huri Sahin daarom tot het instellen van cameratoezicht. “Cameratoezicht is een zwaar middel dat je pas mag inzetten als andere middelen niet voldoende helpen. In het stationsgebied was de grens bereikt. Het gebied is drukbezocht en moet weer veilig voelen voor bezoekers, reizigers en vooral ook de ondernemers. Ik heb er veel vertrouwen in dat de camera’s hieraan bijdragen.”

Het cameratoezicht was in eerste instantie voor een half jaar. Uit evaluatie blijkt dat de camera’s langer nodig zijn, daarom verlengt de burgemeester het toezicht met een jaar.