Tovertafel voor de jongeren van villa ExpertCare Rijswijk

Nieuws
Linda Farro en Charlotte van de Watering en Max van Villa ExpertCare in Rijswijkontvingen een cheque ter waarde van 5.000 euro ontvangen uit handen van een delegatie van de LIONS Rijswijk en Den Haag. Deze delegatie bestond uit Lions Rijswijk: Norbert de Kramer, Ingmar Bergman en George Dessing. Van Lions Den Haag waren dit Wim de Klerk en Muriël Kasmin.
Linda Farro en Charlotte van de Watering en Max van Villa ExpertCare in Rijswijkontvingen een cheque ter waarde van 5.000 euro ontvangen uit handen van een delegatie van de LIONS Rijswijk en Den Haag. Deze delegatie bestond uit Lions Rijswijk: Norbert de Kramer, Ingmar Bergman en George Dessing. Van Lions Den Haag waren dit Wim de Klerk en Muriël Kasmin. (Foto: Robert Heijdemann)

Op de hoek van de Van Vredenburgchweg en de Huis te Landelaan staat de witte villa van ExpertCare. Hier wonen kinderen tussen de 0 en 18 jaar, die chronisch of ernstig ziek zijn en die vaak 24 uur per dag zorg nodig hebben. Dankzij acties van de Haagse en Rijswijkse Lions Clubs krijgen zij nu een ‘Tovertafel’ en daar zijn ze blij mee.

Door: Robert Heijdemann

“Door de week wonen hier vijf kinderen en in de weekends komen daar nog zeven bij”, vertelt verzorgster Charlotte. Ze hielp hier tot twee jaar terug als vrijwilligster. “Ik werkte bij een apotheek. Met de kinderen bezig zijn, geeft zoveel positieve energie. Dat raakte mij zo dat ik nu hier professioneel werk. Wij kijken verder dan hun ziekte. Wij maken het hier zoveel mogelijk als thuis.” Wat Charlotte, haar collega’s en de 34 vrijwilligers met elkaar gemeen hebben, is de passie die zij hebben voor hun werk.

Lichtprojecties

De Tovertafel hangt aan het plafond en projecteert van alles op de grond eronder. “Met kleuren en zelfs geluiden als ze met hun handen of voeten over de projectie gaan. Het kunnen spelletjes zijn, maar ook afbeeldingen van familieleden. Het is ontspanning en spelenderwijs leren ze daarvan. Dat is positief voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand”, legt Charlotte uit. “De Tovertafel bevordert en de kwaliteit van leren. De Rijswijkse vestiging van ExpertCare heeft een Tovertafel in bruikleen gehad en de resultaten waren fantastisch. De Pedagogen in de villa kunnen daarmee nog beter werken aan de ontwikkeling van de kinderen. Ieder op een eigen niveau.”

Champagne Oliebollen

Eind 2023 is door de Lionsclub Rijswijk en Lionsclub Universal Den Haag een champagne- en oliebollen actie gehouden met als doel geld in te zamelen voor de aanschaf van een Tovertafel. “De opbrengst van de actie is € 2.500,- geworden. De Stichting LionsQuest heeft deze opbrengst verdubbeld, waardoor wij een cheque van € 5.000,- kunnen overhandigen”, vertelt Wim de Klerk van de Haagse Lions. “Voor die verdubbeling kwamen wij is aanmerking omdat ons doel de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jong volwassenen betreft”, vult Norbert de Kramer van de Rijswijkse afdeling van de Lions aan.

In een huiselijke sfeer

Kinderen die chronisch of ernstig ziek zijn, hebben vaak 24 uur per dag zorg nodig. Hierdoor kunnen zij vaak niet naar een gewoon kinderdagverblijf, maar moeten ze naar een speciaal kinderdagverblijf. Villa ExpertCare is een medisch kinderdagverblijf en biedt in Rijswijk, Vleuten, Waalre en Wezep flexibele verpleegkundige kinderopvang. De kinderen draaien mee in een zo standaard mogelijke gezinssituatie. Samen eten in de keuken, gezellig kletsen in de woonkamer en slapen in een slaapkamer. In de villa’s is er dag en nacht verpleegkundige zorg aanwezig, zij werken intensief samen met de pedagogisch medewerkers die overdag aanwezig zijn.

Vrijwilligers welkom

Bij ExpertCare helpen 34 vrijwilligers mee. “Die zijn heel belangrijk”, vertel Linda. “22 zijn actief in de zorg en 12 helpen in de keuken, de tuin of besturen onze auto. In de zorg praat je over veel 1 op 1. Wij zouden heel graag meer vrijwilligers erbij hebben. Misschien mensen die net met pensioen zijn en waarvan de kinderen de deur uit zijn. Je krijgt er heel veel liefde van de kinderen voor terug.” Belangstellenden kunnen Linda mailen op inforijswijk@expertcare.nl. Ze is ook bereikbaar op 070-3367933.