Speeltuin Buvelio 75 jaar, maar nog altijd jong van geest

Nieuws
Vanaf een podium stuurt Marijke de Roo het grote 'koor' aan, bijgestaan door burgemeester Huri Sahin en Annie van de Berg, voorzitter van speeltuinvereniging Buvelio.
Vanaf een podium stuurt Marijke de Roo het grote 'koor' aan, bijgestaan door burgemeester Huri Sahin en Annie van de Berg, voorzitter van speeltuinvereniging Buvelio. (Foto: Robert Heijdemann)

Kinderen van de drie omringende scholen Prisma, Snijders KC en Godfried Bomans, rond de duizend in getal, dansten vrijdagochtend enthousiast ter gelegenheid van het jubileum van Buvelio. De speeltuin waar al 75 jaar vele generaties hebben kunnen spelen. En de vrijwilligers gaan door, ze zijn klaar voor de toekomst.

Door: Robert Heijdemann

“Dit is het allermooiste publiek dat ik als burgemeester kan hebben”, zegt burgemeester Huri Sahin als ze voor al die enthousiaste kinderen staat. “Ik ben hier vandaag omdat we vieren dat Buvelio 75 jaar bestaat. Al die jaren organiseerde ze zoveel mooie feesten zoals Sinterklaas. En de speeltuinvereniging is nog actief. Elke dag spelen hier 500 kinderen. Van de scholen, de kinderopvang en uit de wijk.” 

Kinderrechten

“Eén van de belangrijkste kinderrechten is het recht om te spelen. Spelen is gezellig, maar ook belangrijk voor je ontwikkeling. Het is de basis van hoe je later als volwassene met elkaar omgaat”, vulde ze aan. Ook benoemde de burgemeester de grote inzet van de vrijwilligers. “Om goed te spelen heb je goede speeltoestellen nodig en die moet je onderhouden. Ook daarvoor zetten vrijwilligers zich in.”

Inmiddels worden de kinderen drukker, ze willen graag hun dans uitvoeren. Het is een indrukwekkend gezicht, zo’n grote groep blije kinderen. De Jubileumdans is speciaal ontworpen door Marijke de Roo, van de gelijknamige balletstudio. Vanaf een podium stuurde ze het grote ‘koor’ aan, bijgestaan door burgemeester Huri Sahin en Annie van de Berg, voorzitter van de speeltuinvereniging Buvelio. Annie is al meer dan 40 jaar actief is als vrijwilligster. “Buvelio is in al die jaren mee gegroeid met de wensen van de kinderen. Er zijn steeds nieuwe activiteiten bij gekomen”, vertelt ze.


Burgemeester Huri Sahin en Elaëshia uit groep 4 van de Prismaschool openen de speeltuin door het lint door te knippen. - Robert Heijdemann

Speelplek

Het is niet zomaar, dat de kinderen zijn ingezet bij de start van het feest dat twee dagen duurt. Vrijdag voor de kinderen van de scholen en de kinderopvang en zaterdag voor iedereen. Het jubileum wordt gevierd met gratis toegang tot de speeltuin voor iedereen, lid of geen lid. Twee dagen wordt naar hartenlust buiten gespeeld. Voor het jubileum zijn er allerlei activiteiten, onder andere stoepranden met Haaglanden Beweegt, gratis schminken en een clown vouwt vrolijke ballonnen. Ook zijn er een springkussen en een stormbaan. En op het Pannaveld wordt gevoetbald. Het is best bijzonder dat een vereniging haar 75-jarig jubileum viert. “We hebben dan ook wel een hele trouwe groep vrijwilligers”, verklaart Annie het succes. “Veel hebben hier als kind gespeeld.”

Terug naar de scholen. Met Buvelio bevolken ze een ‘eilandje’. Je hoeft de straat niet over te steken om bij elkaar te komen. “De scholen hebben zelf een speelterrein, maat In de pauzes komen leerlingen graag hier spelen. We hebben een groot veld waarop veel wordt gevoetbald”, vertelt Annie van de Berg. “Elke dag komen er rond de 500 kinderen. De scholen hebben de planning van de pauzes zo ingedeeld, dat iedereen hier terecht kan.” 

Water voor verkoeling

Een jubileum is een mooi moment om vooruit te kijken. Over haar wensen hoeft Annie niet lang na te denken. “De zomers worden warmer, we zouden graag een groen/blauwe speeltuin worden, met meer ruimte voor verkoeling door middel van water”. Het bestuur van Buvelio is van plan bij het Waterschap en de provincie te gaan informeren of hier subsidiemogelijkheden voor zijn.