Rijswijk wil komende vijf jaar voor 350 asielplekken zorgen

Nieuws
Het Hof van Elseburg heeft de voorkeur als toekomstige opvanglocatie voor 350 asielzoekers.
Het Hof van Elseburg heeft de voorkeur als toekomstige opvanglocatie voor 350 asielzoekers. (Foto: Archieffoto RWM)

In het kader van de nieuwe spreidingswet moet Rijswijk, net als andere provincies en gemeentes, aangeven voor hoeveel asielplekken de gemeente de komende jaren kan zorgen. Met een nipte meerderheid (16 tegen 15) koos de gemeenteraad in haar vergadering dinsdag voor 350 asielzoekers in de komende vijf jaar.

Door: Robert Heijdemann

Het College gaat deze uitkomst verder uitwerken om in september te komen met een concreet voorstel waarin ook de gevolgen voor zorg, onderwijs, veiligheid, financiën en de druk op voorzieningen verwerkt zijn. Hierover zal de raad vervolgens stemmen. Dit bod wordt daarna door de gemeente Rijswijk aan de provincie Zuid-Holland voorgelegd. Als opvanglocatie gaat de voorkeur nu uit naar het Hof van Elsenburg, het voormalige AZC.

306 opvangplekken

Per 1 februari 2024 is de nieuwe wet van kracht. Hiermee wil het Rijk komen tot voldoende opvangplekken in Nederland en een evenwichtige verdeling hiervan. De capaciteitsraming en opgave per gemeente zijn op 31 januari 2024 bekend gemaakt. Hierbij is onder meer rekening gehouden met het aantal inwoners. De spreidingswet betekent voor Rijswijk een opgave van 306 opvangplekken voor asielzoekers, waarvan 26 plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Uiterlijk 1 november moeten alle provincies en gemeenten een plan aanleveren of en hoe zij aan de opgave gaan voldoen. Wanneer de opgave niet wordt gehaald, kan de minister zelf een locatie aanwijzen. 

Eigen regie

De gemeente Rijswijk wil zelf regie houden op de opvangplekken uit de spreidingswet. Daarom wil het college zelf een aantal scenario’s onderzoeken die invulling geven aan de spreidingswet en die kunnen rekenen op voldoende draagvlak in de samenleving en de politiek. Deze scenario’s zijn in de raadsvergadering van dinsdag aan de raad voorgelegd. De scenario’s gaan uit van 306, 350 of 500 opvangplekken. Met een meerderheid van 16 tegen 15 stemmen ging de raad akkoord met 350 asielzoekers voor vijf jaar. Hiermee voldoet de gemeente aan haar opgave en is zij toekomstbestendig voor het geval er meer asielzoekers moeten worden opgevangen. In dit scenario loopt de gemeente minder risico het azc over twee jaar al te moeten uitbreiden. Sessies en andere vormen van participatie worden georganiseerd voor de inwoners en bedrijven van Rijswijk waarin zij inspraak hebben op de randvoorwaarden rondom de asielopvang.