Anita Voortman: ‘Brood voeren maakt watervogels ziek!’

Nieuws
Anita naast het bord bij de kinderboerderij aan het Julialaantje.
Anita naast het bord bij de kinderboerderij aan het Julialaantje. "Brood voeren lijkt leuk, maar het is slecht voor de dieren!" (Foto: Robert Heijdemann)

“Ik heb veel dode eenden en ganzen uit het water geschept. Het lijkt zo leuk om de eendjes brood te voeren, maar voor veel vogels is het fataal.” De Rijswijkse Anita Voortman heeft gezorgd voor waarschuwingsborden.

Door: Robert Heijdemann

Anita is medewerker bij de Dierenambulance. “Ik heb, vooral als de temperatuur stijgt, in mijn werk veel te maken met doodzieke en overleden watervogels. Mensen weten niet dat brood voeren vaak fatale gevolgen heeft.”

Botulisme

“Watervogels die regelmatig brood eten, krijgen zo eenzijdige voeding binnen. Dat is slecht, want de darmen gaan verstoppen. Daarbij gaan ze zelf niet meer op zoek naar voedsel en in brood zit ook veel zout. Uiteindelijk worden ze ziek en kunnen ze dood gaan.” Een ander gevaar is botulisme. “Als er teveel brood in het water komt en dit naar de bodem zakt, dan wordt het water heel eiwitrijk. Op het moment dat het weer warm wordt en het water een temperatuur van zo’n twintig graden bereikt, dan ontwikkelt botulisme zich tot een gif. Watervogels krijgen dit gif binnen en raken snel verlamd, waardoor ze door verdrinking sterven.”

Rattenoverlast

Behalve watervogels staat er ook een rat op het bord. “Heel Rijswijk heeft last van rattenoverlast, van de Rembrandtkade tot de Muziekbuurt. Je ziet ze overdag lopen. Wanneer we veel brood en ander eten achterlaten krijgen we steeds meer ratten. En dat willen we niet.” Anita maakt zich er al heel lang druk over dat mensen veel brood voeren. Dat is slecht voor de watervogels en voor de natuur. Ze besloot zich hiervoor in te zetten. “Ik heb inmiddels goed contact met de gemeente, met Rick Severijns van de afdeling Dierenwelzijn. Ik heb het ontwerp van het bord bedacht en aangegeven waar we ze moeten plaatsen.”

Eerst hotspots

Anita is blij met de goede samenwerking. “Ik wil alles doen om te helpen. We hebben goed samen gewerkt met als resultaat dat de eerste borden zijn geplaatst. De eerste twee staan bij het water langs kinderboerderij ‘t Akkertje. Ook bij het Huis van de stad komen er twee. We gaan nu eerst voor de hotspots: de plaatsen waarvan we weten dat er dagelijks veel brood wordt gevoerd. Te zijner tijd volgen ook het Wilhelminapark en de Laan Hofrust. Borden om de mensen erop te wijzen geen brood in het water te gooien. Mensen denken dat brood voeren leuk en goed is, maar weten niet hoe slecht het uiteindelijk is voor de dieren. Hopelijk denken mensen er nu beter over na.”