Rijswijksche Hockey Club wil tegen Zoetermeer volgende stap zetten op weg naar bekerfinale

Sport
Hoofdcoach Dirk Wils van de mannenselectie van RHC: “Wedstrijd tegen Zoetermeer wordt op details beslist.”
Hoofdcoach Dirk Wils van de mannenselectie van RHC: “Wedstrijd tegen Zoetermeer wordt op details beslist.” (Foto: Kees Franken)

Volgende week vrijdag, 12 april, is er weer een hockeyfeestje op de accommodatie van eersteklasser RHC aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. Het is dan weer tijd voor een bekerwedstrijd met als inzet het halen van de kwartfinales van de Silver Cup, een toernooi voor mannenteams uitkomend in de eerste klasse tot en met de vierde klasse. De Rijswijksche Hockey Club, opgericht in 1931, is in het treffen tegen Zoetermeer absoluut niet van plan afstand te doen van het predicaat ‘cupfighter’.

door Peter Petit

Een titel die de mannen van huidige coach en kind van de club Dirk Wils (41) mede te danken hebben aan het bereiken van de bekerfinale afgelopen seizoen. In de eindstrijd waren de hockeyers van Helmond op neutraal terrein in Houten te sterk, maar het team aast dit seizoen op revanche. De eerste stappen op weg naar een herhaling van het bereiken van de bekerfinale zijn reeds gezet en kunnen volgende week vrijdag een vervolg krijgen in de volgende Silver Cup ‘explosie’, zoals de Rijswijkse spelers het bekeravontuur zelf ervaren. Gepaard gaande met een sfeeractie, vuurwerk vergezeld van opzwepende muziek van een dj, moeten de streekgenoten van Zoetermeer het volgende slachtoffer in de strijd om de zilveren beker worden.

Bekerduel 

De trainer zelf, Wils, heeft eigenlijk niet zo veel met dit toernooi, maar geniet wel van het vele publiek dat op de vaste speelavond, de vrijdag, zijn team komt aanmoedigen. Hij ziet wel een nadeel van het spelen op de vrijdagavond, twee dagen later staat er alweer een competitiewedstrijd op het programma. Wils vindt dat met de keuze van het spelen van de bekerwedstrijden op de vrijdag te weinig rekening is gehouden met de spelers. Tot dusver is zijn selectie redelijk schadevrij uit de tot nu toe gespeelde bekerduels gekomen. Maar dat zijn spelers na een intensief bekerduel vermoeid aan de competitiewedstrijd op de zondag beginnen merkt hij wel. Wils: “Het geeft ook wel weer een bepaalde energie aan de spelers, maar dat zo snel achter elkaar een wedstrijd spelen moet je niet te vaak doen. Ik zou de hockeybond eigenlijk willen adviseren om van de vrijdagavond naar de donderdagavond over te stappen, dan hebben de spelers meer tijd om te rusten. Maar met het sfeertje dat om de bekerwedstrijden wordt gecreëerd en de mensen die op de wedstrijden afkomen, neem ik die vrijdagse avondwedstrijden maar voor lief.”

Details

Twee weken geleden speelden de mannen van RHC in competitieverband ook al tegen de komende tegenstander in de beker, een wedstrijd die door de Rijswijkers met 3-2 werd gewonnen. Wils over het komende bekerduel tegen de Zoetermeerders: “Wij weten nu dus dat wij van ze kunnen winnen. Eerder speelden wij de heenwedstrijd tegen hun gelijk, in de competitie staan ze één plek boven ons. Dit wordt wel een wedstrijd met een andere insteek, Zoetermeer wil ook verder in de beker. Het wordt een wedstrijd die in details beslist gaat worden, ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Wij willen allebei aanvallen, dus ik verwacht een redelijk open wedstrijd, waarin wij de lijn van de laatste wedstrijd tegen Zoetermeer door gaan trekken. Ik denk zeker dat we een goede kans maken om de volgende bekerronde te halen omdat we nu ook thuis spelen.”

Derby

Bij winst in deze regioderby plaats RHC zich voor de kwartfinales die op vrijdag 3 mei worden gespeeld. Om ervoor te zorgen dat door de deelnemende verenigingen op de vrijdagavond geen enorme afstanden moeten worden afgelegd, worden de eerste zes ronden in het bekertoernooi in de regio gespeeld. Vanaf de kwartfinales wordt dit systeem losgelaten en kan RHC bij winst ook een tegenstander uit een andere regio treffen. Voor de bekerfinale heeft de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond gekozen voor de datum van zaterdag 18 mei.