Om deze reden opnieuw demonstratie bij halte Treubstraat

Verkeer
De tweede demonstratie in november van de bewoners van de Churchilltorens tegen de sluiting van 'hun' tramhalte, wierp niet voldoende vruchten af.
De tweede demonstratie in november van de bewoners van de Churchilltorens tegen de sluiting van 'hun' tramhalte, wierp niet voldoende vruchten af. (Foto: Archief)

Bewoners van de Churchilltorens gaan voor de derde keer demonstreren om te pleiten voor heropening van de tramhalte van lijn 17 aan de Treubstraat. Zij hebben uitgerekend dat heropening van de halte de HTM zelfs geld oplevert. Maria Demenint van de VVE Churchilltorens legt uit hoe dat zit.

Veel bewoners zijn afhankelijk van de tramhalte aan de Treubstraat. Toch is de halte gesloten per januari 2022, en tot op heden niet heropend, ondanks talloze brieven en twee demonstraties van omwonenden. De HTM noemde eerst het afgenomen aantal reizigers door coronatijd waardoor de halte dicht moest. Volgens Maria Demenint van de VVE Churchilltorens, geeft de HTM nu een nieuw argument: “Sluiting van haltes maakt dat meer passagiers per OV gaan reizen, omdat men sneller van A naar B komt. Als dat al zo zou zijn, dan gaat dit niet op voor de halte Treubstraat: al eerder toonden wij (na een maand timing in december 2021, red.) aan dat de winst per rit maximaal 6 seconden is, omdat de tram nog steeds bij de halte Treubstraat moet stoppen voor het stoplicht bij de halte. Alleen gaan de deuren niet meer open en niemand mag instappen.”

Besparing?

Nu de halte na een jaar sluiting nog niet opengaat, hebben de omwonenden gevraagd naar de besparing van de sluiting halte Treubstraat. Omdat een rechtstreeks antwoord hierop uitbleef, zochten de bewoners het zelf uit in door de HTM geleverde openbare informatie. Dat leidde volgens hen “tot een verbijsterend resultaat.”

‘Berekening klopt niet’

“Volgens gegevens van HTM zou de sluiting bij een gemiddelde tijdwinst van 3,5 seconden per rit, 3 uur per dag besparen. Maar er zijn maximaal 168 ritten per dag, dus naar onze berekening zou de tijdsbesparing dan 588 seconden bedragen; nog geen 10 minuten per dag!” Retour meegerekend is dat mogelijk 20 minuten per dag, geeft Demenint toe, maar: “Géén 3 uur. Als de HTM aan drie uur tijdwinst op jaarbasis op deze zelfde site een jaarbesparing van €7.650 toekent, dan is dat bij correcte berekening slechts een besparing van €850. Dan wordt nog niet eens meegerekend dat de passagiers die men nu niet meeneemt ook baten zouden opleveren, op jaarbasis echt wel meer dan €850, dus waar práten we eigenlijk over?” Met andere woorden, HTM zou volgens de bewoners mogelijk zelfs juist meer geld verdienen als de halte heropende. (De redactie heeft de gegevens waarover gesproken wordt niet ingezien, red.)

Waar práten we eigenlijk over?

Er kloppen wel meer dingen niet aan de informatie van de HTM, hebben Demenint, die werkte als hoofddocent Bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam, en haar medebewoners vastgesteld. “In het algemene OV Dashboard hanteert de HTM voor halte Treubstraat van lijn 17 totaal andere cijfers dan voor bovengenoemde raadsinformatie. Hier zou de tijdwinst per rit 12,2 seconden zijn, even idioot foutief opgeteld, bij 168 ritten een besparing van 6,6 uur per dag, leidende tot een jaarbesparing van liefst €16.800. Bovendien wordt er gemeld dat er weinig tegen de sluiting van haltes is geprotesteerd, wat een rechtstreekse leugen is.” De VVE Churchilltorens is het afgelopen jaar meerdere malen in het nieuws geweest “met tientallen (ingezonden) brieven, artikelen in diverse media, contacten met de gemeente, brieven ook aan HTM, MRDH, Rover en Ombudsman OV”.

Demonstratie en handtekeningen

Om al deze redenen houden de bewoners van de Treubstraat donderdag 30 maart voor de derde keer een demonstratie op de tramhalte Treubstraat, om 17.00 uur. Ook zullen zij de HTM een handtekeningenlijst overhandigen van gedupeerde bewoners.

De redactie heeft de MRDH (opdrachtgever van het OV) om een reactie op dit artikel gevraagd.