Jaap de Boer in actie.
Jaap de Boer in actie. (Foto: Helemaal Groen)

In actie tegen zwerfafval

Algemeen

CALLANTSOOG - Wat is er mooier dan een uitzicht zonder zwerfafval? Jaap de Boer (66) uit Berkelland (Achterhoek) is een vervent fietser en loper. Hij ergerde zich vaak aan het zwerfvuil dat hij overal zag liggen. Om van de nood een deugd te maken, kocht Jaap een grijper en begon zijn looptochten te gebruiken om zwerfafval op te rapen. Deze week is hij in Callantsoog met vakantie. En natuurlijk ontbreekt zijn grijper niet.

Loop ook mee en download de app Helemaal groen

Om anderen ook te motiveren om mee te doen, richtte Jaap de stichting Helemaal Groen op, die zich inzet tegen zwerfafval. Daarnaast heeft hij een app laten ontwikkelen waarop te zien is welke routes je hebt gelopen. Maar ook welke routes anderen hebben gelopen. De app laat een kaart van Nederland zien, en alle groene routes geven aan dat daar gewandeld is om vuil op te rapen.

“Je voelt je dan niet zo alleen als je weer op pad gaat met de grijper,’’ vertelt Jaap na zijn wandeltocht vanochtend in Callantsoog. “Het valt me op dat het hier vrij schoon is. Er hangen veel prullenbakken dus dat scheelt een hoop. Maar je vindt altijd wat, want mensen verliezen ook wel eens wat. Denk maar aan een mondkapje of een rood hondenpoepzakje. Deze blijven vaak hangen aan een plant of struik. Ik pak deze met de grijper en gooi het later weg met de rest wat ik vind.”

Je doet het niet alleen

Op de website www.helemaalgroen.nl is te zien hoe populair de app inmiddels is. Dit jaar staat de teller op gelopen kilometers op 50.689. Tevens kun je als bezoeker kijken welke maand, welke gemeente en welke routes er allemaal gelopen zijn. “Het motiveert en stimuleert enorm omdat je ziet dat je niet alleen bent. Tevens weet je dat er elke keer weer een stukje Nederland schoner wordt. Dat geeft een zeer bevredigend gevoel.”

Het enige wat je nodig hebt is een hesje, handschoenen, een vuilniszak en een grijper. Dat laatste is een eenmalige investering van gemiddeld 30 euro. “Ik neem de grijper overal mee naartoe. Het is een verlengde van mijn arm geworden,’’ vertelt Jaap lachend. Zelfs hier in Callantsoog, waar ik een weekje op vakantie ben, neem ik de grijper mee. “ Op de app is te zien waar Jaap die ochtend heeft gelopen. “Je moet niet vergeten in te loggen en uit te loggen als je stopt. Maar als je vaak loopt wen je er vanzelf aan.”

Opgeruimd, maar voor hoelang?

De kaart van Nederland kleurt al aardig groen. Maar in hoeverre is het schoon? “Het is wel zo dat een route na een half uur al weer vies is met allerlei troep. Dat heb je als opruimer niet in de hand. Wat de app vooral laat zien hoeveel mensen er dagelijks lopen om afval op te ruimen. Dat geeft voldoening en prikkelt om nog meer te lopen. Het geeft een band met mensen die je niet kent. Je hebt een gezamenlijk doel, namelijk Nederland groen maken en houden.”

Op de kaart van de app is een groen netwerk te zien. De blinde vlekken zijn daardoor ook te zien, en dat blijkt mensen te inspireren juist daar te gaan lopen en de paden te kuisen. Zo wordt de omgeving steeds schoner en groener. En laat dat nu precies de bedoeling zijn. De Achterhoek, waar de basis ligt, kleurt al aardig groen. Andere delen in Nederland volgen. De teller staat nu op meer dan 50.000 gelopen kilometers in 2020.

Burgerinitiatief

In de gemeente waar Jaap woont, is de politiek zo positief over de app dat het partner is geworden. Een ambtenaar is ambassadeur en de gemeente stelt grijpers beschikbaar aan iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen. “Het zou mooi zijn als andere gemeentes dit voorbeeld volgen. Laat hen voor de materialen zorgen en de inwoners gaan lekker aan de wandel.”

Meer weten? Kijk op website https://www.helemaalgroen.nl/ en download de app Helemaal Groen.

Een groene lijn zegt waar Jaap heeft gelopen en zwerfafval heeft opgeruimd.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Openbare laadpaal in Noord-Holland vaak dichtbij Algemeen 8 aug, 16:52
Afbeelding
Onderwegkerkdienst in Eenigenburg Algemeen 8 aug, 15:10
Afbeelding
Fotowandeling door onondekt Zwanenwater Algemeen 8 aug, 12:31
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 7 aug, 09:00
Afbeelding
Kinderspelen en Oldtimers tijdens Westfriese Folklore Algemeen 6 aug, 08:30
Afbeelding
Vergrijzing door bevolkingsgroei Algemeen 5 aug, 10:02
Afbeelding
Auto in brand tegenover kerk Warmenhuizen 112-nieuws 5 aug, 05:44
Afbeelding
‘t Zand is klaar voor groot feest Algemeen 4 aug, 14:35
Afbeelding
Gratis pendelbus van Nieuwe Niedorp naar Vomar Schagen Algemeen 4 aug, 14:30
Afbeelding
Houd je ook zo van de Nederlandse taal? Algemeen 4 aug, 14:06
Afbeelding
Wie zijn deze personen? Algemeen 4 aug, 13:30
Afbeelding
Parkeren op dak Makado blijft ongewijzigd Algemeen 4 aug, 13:24
Afbeelding
Straattheater Plein 45 Algemeen 4 aug, 08:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief