Gemeenteraadsverkiezingen Schagen 2022: Vijf vragen aan...

Algemeen
Frans Jansen, lijsttrekker van D66 Schagen.
Frans Jansen, lijsttrekker van D66 Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Met nog ruim 4 weken tot aan de gemeenteraadsverkiezingen stellen we in Schager Nieuwsblad alle lijstrekkers van de partijen voor. Deze keer is dat Vera van Vuuren van de PvdA Schagen.

1. Personalia. Frans Jansen, lijsttrekker voor D66 in Schagen. Ik zit sinds 2018 in de gemeenteraad. Wij wonen nu ruim 25 jaar in Schagen. Na een periode van drie jaar op Curaçao te hebben gewoond zochten wij een nieuwe woonstek voor ons gezin. De keuze viel op Schagen vanwege al haar voorzieningen. De kinderen zijn ondertussen het huis uit. Wij wonen hier nog steeds met veel plezier en onze kinderen komen nog altijd graag terug. Wij genieten nog dagelijks van het moois dat onze omgeving te bieden heeft. 

Ik ben lijsttrekker omdat ik vind dat de politiek er voor de inwoners moet zijn en dat was de afgelopen 4 jaar wel eens anders. Bij besluiten van de gemeenteraad moeten de belangen van onze inwoners voorop staan. Dit zal voor mij de komende 4 jaar de leidraad zijn. 

2. Wat zijn de hete hangijzers van de gemeente Schagen? Er zijn drie hete hangijzers voor D66:

  1. Betaalbare huisvesting, zowel huur als koop, voor jong en oud. De oplossing hiervoor is complex maar beperkt zich niet alleen tot nieuwbouw.
  2.  
  3. Veiligheid op straat en dan met name voor jonge kinderen. 

  4. Gemeentelijke financiën. Zuiver begroten en niet potverteren is ons motto. De huidige coalitie heeft geleefd als god in Frankrijk en geld uitgegeven als water. Het zou ons niet verbazen als er veel financiële lijken in de kast zitten.

3. Stel jouw partij komt als winnaar uit de bus, wat willen jullie als eerste aanpakken? De aanpak van de woonproblematiek krijgt prioriteit. Nieuwbouw kost veel tijd, die tijd is er niet. Er zijn andere en snellere oplossingen. Wij denken bijvoorbeeld aan een doorstroomregeling voor huurwoningen. Verschillende gemeentes hebben een dergelijke regeling en dat werkt goed. 

4. Welke fouten wil jij met de partij de komende jaren niet maken? De afgelopen 4 jaar hebben wij gemerkt dat participatie een loze kreet was voor dit college. Dat willen wij voorkomen door goede afspraken te maken en ons daar aan te houden. Als je dat niet doet dan verliezen onze inwoners het vertrouwen in het bestuur en dat moeten wij voorkomen. 

5. Waarom wil jij dat kiezers op jou/jouw partij, stemmen? D66 hoopt dat haar fractie zal groeien en meer invloed kan uitoefenen. Samen met de andere kandidaten Margriet Struijf, Harry Vogel, Hans Horn en Hanneke Toorenent gaan wij werken aan meer transparante en controleerbare besluitvorming. 

D66 wil geen valse verwachtingen scheppen en toezeggingen doen die wij vervolgens niet na (kunnen) komen. Wat wij zeggen gaan wij ook doen.