Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Schagen: ‘Ik ga stemmen en ik neem mee...’

Algemeen
Neem de Stempas en een geldig identiteitsbewijs mee.
Neem de Stempas en een geldig identiteitsbewijs mee. (Foto: Kiesraad)

SCHAGEN - Komende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen 2022 en mogen we naar de stembus. Misschien ben jij je al helemaal aan het verdiepen in alle verkiezingsprogramma’s en politieke partijen of ben jij een zwevende kiezer en kies je pas op het moment dat jij in het stemhokje staat? Wat het ook is, houd er rekening mee dat je wel aan een aantal dingen moet voldoen voordat je echt kunt stemmen.

Geldig identiteitsbewijs

Bij het stembureau vragen vrijwilligers om een aantal dingen. Een identiteitsbewijs, een paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsdocument uit Nederland. Je kunt stemmen met een identiteitsbewijs als deze op de dag van de verkiezing niet langer dan 5 jaar verlopen is. Neem daarnaast ook je Stempas mee. Deze heb je als het goed is al ontvangen van de gemeente.

Maar wanneer mag je nu stemmen? Ten eerste moet je in de gemeente Schagen wonen minstens vanaf  31 januari 2022. Je hebt de Nederlandse Nationaliteit of je bent een EU-burger of je verblijft minimaal 5 jaar legaal in Nederland. Tevens moeten je op 16 maart 2022 18 jaar of ouder zijn. Verblijf  je op de dag van de gemeenteraadsverkiezing in het buitenland maar sta je nog ingeschreven in de gemeente Schagen? Breng dan je stem uit via een volmacht. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Schagen.

 Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Met een verklaring van vermissing, afgegeven door de gemeente, kun je toch stemmen. Naast de verklaring van vermissing moet je ook een pasje met je naam en foto meenemen naar het stembureau. Zoals een persoonlijke OV-chipkaart of collegekaart.

Afbeelding
Afbeelding