Kringloopbedrijf RataPlan bestaat 40 jaar

Algemeen
40 jaar Rataplan in Schagen en de regio.
40 jaar Rataplan in Schagen en de regio. ((Foto: ))

HEERHUGOWAARD/SCHAGEN - Op 29 maart bestaat Stichting RataPlan 40 jaar. De doelstellingen van de stichting zijn nog steeds de grote drijfveer. Het bieden van werk voor de kwetsbaren en het voorkomen van verspilling stond al in de eerste statuten te lezen. En dat doet RataPlan nog steeds. Het begon ooit met een bakfiets en trekker waarmee spullen en schillen werden gehaald. In die tijd behoorde RataPlan bij de eerste opgerichte kringloopbedrijven in Nederland.

RataPlan zit sinds de oprichting in 1982 op verschillende plaatsen in Den Helder gevestigd totdat het in 1999 een eigen pand vond aan de Nijverheidsstraat. Vanuit de kop van Noord-Holland werd de expansie van RataPlan ingezet. Eerst naar Schagen en Heerhugowaard en daarna al snel via Alkmaar naar andere plaatsen in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland. Op dit moment zijn er op 30 plaatsen in Nederland kringloopwinkels van RataPlan te vinden. 

Meer dan een kringloopwinkel

Het kringloopconcept is uitgegroeid en inmiddels beschikken bijna alle kringloopwinkels over een gezellige koffiecorner, kun je in veel winkels je fiets laten repareren, worden in een naaiatelier nieuwe spullen uit bestaande materialen gecreëerd, zijn ook planten hartstikke welkom in de kringloop voor een tweede leven en worden er workshops in verschillende winkels aangeboden. In meerdere winkels is de RataPlan Academy actief, een interne opleiding, waar letterlijk in de winkel het personeel wordt opgeleid op verschillende niveaus.

NS-fietsenstallingen

Daar waar RataPlan bekend is van de kringloopwinkels zijn de werkzaamheden in de NS-stallingen misschien minder bekend. Sinds 2009 is RataPlan in NS-fietsenstallingen actief. RataPlan is daar verantwoordelijk voor de stalling, de Fiets & Service en het verhuur van de OV-fiets.

Doelstellingen

Met al deze werkzaamheden biedt RataPlan 1500 werkplekken en daarnaast zijn er 400 vrijwilligers actief in de winkels. Jaarlijks gaat er meer dan 10 miljoen kg aan goederen door de handen van deze werknemers. 

Actie Jubileumfeest

Het 40-jarig bestaan wil RataPlan niet zomaar voorbij laten gaan. Zo is er een kortingsactie waarmee men bij iedere winkel een stempel kan halen en zo de korting kan laten oplopen tot 40%. De gehele week kan men deze stempels sparen en per stempel (en winkelbezoek) gaat de korting met 10% omhoog. De week eindigt op 2 april met een feestje in de winkels. Zo is er in de winkels muziek en een hapje en drankje om het te vieren. Ook voor het personeel is er een leuk cadeautje bedacht.
www.rataplan.nl