Pettemer Isabel Grevelt werkt zich op naar de top tijdens World Cups

Algemeen
Isabel hield via Instagram haar volgers op de hoogte vanuit Calgary.
Isabel hield via Instagram haar volgers op de hoogte vanuit Calgary. (Foto: aangeleverd)

Door Anne Smit

PETTEN - Het wereldbekerweekend in Calgary zit erop. Pettemer Isabel Grevelt (20) leeft in Calgary haar ultieme schaatsdroom in de Olympic Oval. Grevelt komt uit voor Development Team Fryslân. In haar carrière bij de junioren was zij meermalen succesvol op de Nederlandse kampioenschappen. Het was haar eerste keer in Calgary waar zij heen vloog, evenals haar ouders. Een droom om ooit een World Cup te rijden werd in ene werkelijkheid toen zij in Thialf tijdens de kwalificaties op het podium belandde. 

Sneeuw en vrieskou in Calgary

In mei van dit jaar verhuisde Isabel naar Heerenveen om haar droom om topschaatser te worden na te streven. “Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Gewest Friesland en dat is de sleutel tot succes. Het gaat ontzettend goed, beter dan ik ooit had kunnen verwachten dit seizoen,” lacht Grevelt. Bij het World Cup kwalificatietoernooi in Thialf plaatste ze zich als vijfde rijder voor de 1.000 meter. De eerste World Cup vond plaats in Stavanger, hier werd ze eerste in de B-groep. Deze eerste plaats leverde haar een promovering naar de A-groep in Heerenveen op. “Tot mijn grote verbazing werd ik hier derde in de A-groep. Er kwam ontzettend veel op mij af.” Door deze prestatie werd Isabel bekender bij het bredere publiek. Ze omschrijft het als een bijzondere ervaring. 

Bronzen plak

Afgelopen weken bevond Grevelt zich in Calgary voor de derde Word Cup. “Een onwijs vette ervaring. Ik ben hier twintig dagen geweest. Ik ben nog nooit over zee naar een ver land afgereisd. Echt een hele happening, ik ben zelfs een beetje overprikkeld als ik eerlijk mag zijn.” Isabel werd met een persoonlijk record zevende bij haar eerste 1.000 meter, toch vond ze zelf dat het nog beter kon. Haar tweede keer reed ze iets minder snel. Geen probleem als je het Grevelt vraagt: “Er kwam ook gewoon veel op mij af. Dit was wat er voor nu inzat.” Wél was ze over deze laatste 1.000 meter meer tevreden dan over haar eerste. 

Samen met Femke Kok en Michelle de Jong reed ze ook de teamsprint. Dit leverde het trio een derde plaats op en een cowboyhoed als extraatje bij de bronzen plak. “Op een podium staan en een medaille mee naar huis nemen, dat is hartstikke leuk om mee te maken. De teamsprint zelf was wel even wennen. Ik train nooit met Femke en Michelle en de bochten doorkomen met zoveel snelheid is nieuw voor me. Ik vind dat we het goed gedaan hebben samen, zeker voor de eerste keer en dat zonder training!”

Ogen op de prijs

Isabel vertelt dat het in de topsport belangrijk is om ook tevreden te kunnen zijn. “Je moet altijd kritisch zijn, maar het is ook belangrijk om te kunnen zeggen tegen jezelf dat je het goed gedaan hebt. Daarbij kijk je vooruit en werk je er naartoe dat het de volgende keer beter kan gaan.” Er werd geen grote druk op haar gelegd. “Mensen verwachten iets van je, sommigen spreken dat uit. Soms hoop je dat mensen dat voor zich kunnen houden. Ik heb het echter niet als een zware druk ervaren. Mijn focus lag op technisch goed rijden. Dat heb ik op zich gedaan, maar ik onderschatte hoeveel er op je af komt tijdens deze World Cups en alles daar omheen.” Het is een periode waarin topsporters ver van huis zijn. In het geval van Isabel waren ook haar teamgenootjes niet aanwezig. De ploeg waar zij voor uitkomt is niet commercieel. “Het is een leerproces, dit hoort er ook bij. Je moet met dit soort dingen om kunnen gaan. Op deze manier leer je de toernooien te rijden.”

Haar mindset is gericht op succes. Ze wil mee doen om de podiumplaatsen dus schaatsen is momenteel nummer één prioriteit in haar leven. “Ik train omdat ik het leuk vind, maar uiteindelijk ben ik wel zo ambitieus dat ik de top wil halen. De eerste stappen zijn nu gezet. Ik hoopte dat ik nu zover zou komen, maar verwachtte het absoluut niet. Dat dit me nu gelukt is... ongelofelijk!” Het koude weer in Canada zorgt voor een ultieme winterbeleving, misschien zelfs wel iets té: “Het is nu -30 graden, absoluut niet te vergelijken met Nederland.” Isabel sluit af met de woorden dat ze ontzettend tevreden is en dat ze geniet van alle ervaringen die op haar afkomen.