Expositie leesplankjesverzameling in Zijper Museum

Cultuur
Voormalig biologiedocent Bert Siezen verzamelt al jaren leesplankjes
Voormalig biologiedocent Bert Siezen verzamelt al jaren leesplankjes (Foto: Aangeleverd)

SCHAGERBRUG - Op zondag 29 mei wordt in het museum een nieuwe gastexpositie geopend met daarin de leesplankjesverzameling van Bert Siezen. 

Leesplankjesverzameling in Zijper Museum 

Het museum biedt de mogelijkheid aan mensen uit de omgeving om haar of zijn verzameling tentoon te stellen. Dit kan beeldende kunst zijn, foto’s, kunstschilderwerk, maar ook een bijzondere verzameling. Bert Siezen, voormalig biologiedocent en vrijwilliger van het museum, verzamelt al jaren allerlei soorten leesplankjes en aanverwante voorwerpen. De meesten van ons kennen het bekende leesplankje “aap-noot-mies” van Hoogeveen. 

Dat is echter maar een van de vele verschillende soorten die op de markt zijn gebracht. Er zijn bijvoorbeeld leesplankjes voor op school, voor thuis, katholieke leesplankjes, in dialecten, in een andere taal, zoals in het Zuid-Afrikaans, en parodieën op het bekende aap-noot-mies. Bert heeft inmiddels zo’n 85 leesplankjes in zijn bezit. 

Deze expositie loopt tot het einde van dit jaar en is te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum op zondag, maandag en donderdag, van 12:00 tot 16:30. Ook is het mogelijk om met een groep buiten de reguliere tijden een afspraak te maken. Het Zijper Museum bevindt zich aan de Schagerweg 97D in Schagerbrug. Meer informatie is te vinden op www.zijpermuseum.nl. Er kan ook gebeld worden naar 0224574114 (alleen tijdens openingsuren).

In de expositie tref je niet alleen de welbekende aap-noot-mies-plankjes aan, maar ook plankjes in andere talen en dialecten.
Afbeelding