Jordy Kuys is anti-pest icoon LadyBlaBla - Waarlander voorop in strijd tegen pesten

Nieuws

WAARLAND / TUITJENHORN - 'Baby, jij mag anders zijn'. Dat is het motto van LadyBlaBla, die landelijke bekendheid kreeg door 'haar' deelname aan Holland’s Got Talent. Nog dagelijks krijgt deze kleurrijke verschijning berichten van kinderen en tieners die steun halen uit de positieve boodschap. Want dat is wat LadyBlaBla doet: het waarderen en inspireren van gepeste kinderen en tieners. Zaterdag 19 april is de landelijke 'Dag tegen Pesten'. Lady BlaBla houdt deze dag - in samenwerking met Stichting Pesten - in De Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn een groot anti-pest evenement.


"Ik vond het tijd voor een ander geluid", zegt de van oorsprong Waarlandse Jordy Kuys, de persoon achter het flamboyante karakter. LadyBlaBla is ontstaan uit Kuys’ langgekoesterde wens iets voor het landelijke pestprobleem te betekenen. "Ik ben zelf als kind en tiener extreem gepest, dus begrijp heel goed wat kinderen voelen als ze niet zichzelf kunnen of durven zijn." Tegen Kuys werd altijd geroepen dat hij homo zou zijn. "Ik hield van zang en dans, verkleedpartijen en had meer vriendinnen dan vrienden. Ik paste niet zo goed in een hokje en dat snap ik wel. Ik neem ook niemand kwalijk dat ze iets van mij vinden, want ik vind ook wel eens iets van iemand. Echter, langdurig gepest worden om wie je bent heeft mij jarenlang erg onzeker en doodongelukkig gemaakt."

Vooroordeel


Bij Holland’s Got Talent verscheen hij als vrouw ten tonele. "Ik deed er expres een schepje bovenop. Mensen hadden hun oordeel al klaar", aldus Kuys, die iedereen verraste door bekend te maken dat hij al ruim elf jaar een vrouw en twee jonge kinderen heeft. "Een soort omgekeerde coming-out", lacht Kuys. Voorafgaand aan zijn deelname had hij nooit gedacht in een roze panty met een blonde pruik voor een miljoenenpubliek te gaan staan. "Ik ben nu 29 en voel nog steeds wel eens de littekens van mijn pestverleden. Maar ik heb heel bewust gekozen voor m’n eigen geluk. Ik ken mezelf heel goed en dus raakt het me minder als mensen die mij niet kennen een oordeel hebben. Sterker nog, ik maak van die 'zwakte' nu juist mijn kracht." Hij liep het risico dat het pesten weer van voor af aan begon als de jury niet zo enthousiast was geweest. "En niet alleen ik, maar ook mijn kinderen zouden daar dan last van kunnen krijgen. Dat bedacht ik me pas achteraf. Ik vond het té belangrijk om mee te doen. Ik stond daar niet voor mezelf. Ik stond daar om pesten bespreekbaar te houden. Om een lans te breken voor kinderen die ‘anders’ zijn. Ik wilde laten zien dat anders zijn geen ramp, maar juist bijzonder is."

Vergeven


Het heeft lang geduurd voordat Kuys besefte dat hij zichzelf mocht zijn. "Omdat ik stelselmatig werd beledigd en geteisterd, sloop de angst en onzekerheid in mij. Daardoor deed ik steeds minder de dingen die ik leuk vond. Ik kwam in een soort slachtofferrol terecht. Natuurlijk is het fijn als iemand een arm om je heen slaat. Maar met medelijden kom je niet verder. Alle goed bedoelde adviezen hielpen ook niet. Zo heb ik een tijdje stoere kleding gedragen, ander kapsel, anders lopen, anders praten. Maar het pesten bleef. Pas na jaren kwam ik tot de conclusie dat ik ‘anders’ was en dat ook altijd zal blijven. Dat vond ik toen heel erg. Maar achteraf is dat wel de reden dat ik me kan onderscheiden als artiest en nu een inspiratiebron ben voor kinderen in het hele land. Mijn pestverleden heeft me gevormd tot wie ik nu ben geworden. Ik ben inmiddels zover dat ik mijn pestkoppen ook heb vergeven. Ik richt me dus bewust niet tegen de pestkoppen, maar op de gepeste kinderen. Want je kunt leren om erboven te staan. En dat begint met van jezelf te houden. Dingen doen waar je energie van krijgt in plaats van je plezier te laten vergallen door negatieve dingen. Je moet zelf de allerleukste zijn die je kent."

Ambassadeur


LadyBlaBla is een groot succes op social media en ontmoet haar ‘little wonders’ tijdens optredens door het hele land. "Kinderen, maar ook ouders en volwassenen die te maken hebben met pesten spreken me heel gemakkelijk aan. Daar ben ik trots op, want het is niet makkelijk om aan iemand anders te vertellen dat je gepest wordt. Ik beantwoord elke mail. Het is ontzettend fijn om elkaar te kunnen versterken." Zaterdag 19 april is de Landelijke Dag Tegen Pesten. "Om 13.00 uur gaan we meer dan tweehonderd anti-pest wensballonnen oplaten." Uiteraard zal LadyBlaBla een spetterend optreden geven en is er een begroeting en ontmoeting. "Kinderen kunnen onder andere cupcake versieren, onbeperkt spelen in de Holle Bolle Buiten en mee dansen in de nieuwe clip van LadyBlaBla. Bovendien werkt Show Your Dance ook mee, een anti-pest initiatief dat dans als middel inzet om je gevoel te uiten en ook komt Liam O’Callaghan, finalist van So You Think You Can Dance, een dansworkshop geven op LadyBlaBla’s liedje ‘Baby, jij mag anders zijn’. Aan het einde van de middag doen we een grote flashmob en daar worden ook opnames van gemaakt. Liam is als kind en tiener ook vreselijk gepest en had zijn dans als uitlaatklep. Enorm inspirerend!" Kinderen van 3 t/m 17 jaar krijgen voor € 10,- een stempelkaart voor alle activiteiten. De kaarten zijn te koop aan de kassa van de Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Pesten. Kinderen tot 3 jaar en volwassenen hebben vrij entree.