Grevelt heeft zin in de toekomst bij Jumbo-Visma

Nieuws
Ze tekende een contract tot aan de Spelen van 2026 in Milaan.
Ze tekende een contract tot aan de Spelen van 2026 in Milaan. (Foto: Robert Prins)

PETTEN- Isabel Grevelt (21) tekende vorige week een contract bij Schaatsploeg Jumbo-Visma tot aan de Spelen van 2026 in Milaan. Ze kwam pas na de pupillenleeftijd in aanraking met de schaatssport. Op IJsbaan de Meent legde ze haar fundering voor een toekomst waar ze op dat moment alleen nog van kon dromen. Grevelt debuteerde in februari op het WK afstanden individueel en eindigde hier als zesde. Afgelopen twee seizoenen reed ze voor Gewest Fryslân. “Hier ben ik zelfstandiger en volwassener geworden. Jammer dat dit hoofdstuk wordt dichtgeslagen, maar nog mooier dat een nieuwe zich opent”, lacht ze. 

Door: Anne Smit

Vóór haar komst in Friesland reed Isabel voor KNSB Talent Team. Hier schaatste ze goed, maar op dat moment was het voor haar als sprintdame moeilijk om in een commerciële ploeg terecht te komen. “Ik had het niveau toen nog niet. Ik besloot naar Gewest Fryslân te gaan. Ik moest verhuizen naar deze provincie, en ik moet bekennen dat ik eerst huiverig was.” Toch beviel deze stap haar goed.

Groeien

Als ze terugblikt op de twee jaar als rijdster van Gewest Fryslân ziet ze vooral vooruitgang. “Ik heb de hele cyclus meegemaakt. Ik heb plezier beleefd en mezelf voor de World Cups geplaatst. Dat was echt verbazingwekkend, nooit had ik dat verwacht. Uiteindelijk werd ik in 2022 derde bij de World Cup op de 1.000 meter, dat is bijzonder om mee te maken. Na het eerste seizoen had ik de kans om bij een commerciële ploeg aan te sluiten. Toch wilde ik liever nog langer doorgroeien bij Gewest Fryslân. Dat is gelukt. Waar ik eerst verlegen kon zijn, ben ik dat nu minder. Dat maakte de stap naar Jumbo-Visma makkelijker voor me. Ik begin daar weer opnieuw.”

De vraag naar welke ploeg ze als jong meisje opkeek is lastig te beantwoorden. Grevelt kijkt namelijk sinds 2014 naar schaatsen. Toch springt Team BrandLoyalty van Jac Orie er voor haar uit. De ploeg werd in 2014 hernoemd tot Team LottoNL-Jumbo en in 2019 herdoopt tot Team Jumbo-Visma. “Ik had er op dat moment misschien nog weinig verstand van, maar ik herkende het talent in de ploeg. Dat ambieerde ik.”

Tekst gaat door onder de foto.

Isabel Grevelt naar Jumbo-Visma
Isabel al Nederlands kampioen. - Focus by Hanneke.

Professioneel 

Nu is het tijd om haar vleugels uit te slaan. Grevelt heeft de afgelopen twee jaar geleerd om dicht bij zichzelf te blijven, wat er ook gebeurde. “Dat heeft voor mij goed gewerkt. Bij een commerciële ploeg, zoals Jumbo-Visma beslissen meer mensen natuurlijk over wat er gebeurt. Ik werk voor hen, maar ervaar wel dat ik hier nog steeds mijn gevoel kan volgen. Ik schaats bij Jac Orie, ik heb het volledige vertrouwen in hem. Ik krijg vaak de vraag, waarom ik zo blij ben met de overstap naar dit team. Ik kan alleen maar zeggen dat dat een bepaald gevoel is”, vertelt ze.

Grevelt had werkelijk geen idee welke overstap ze zou gaan maken. Ze legt uit dat ze bij Jumbo-Visma uitgedaagd wordt. “Door uitdagingen verleg je grenzen. Ik wilde ook graag meer professionaliteit. Eerst deed ik veel zelf, dat was prima, maar nu ben ik toe aan een stap verder. Het is interessant om te werken met mensen die dingen voor mij uit handen nemen. Als sporter is het belangrijk om zelfregulerend te zijn. Dat je precies kan doen wat goed voor je werkt.” Precies bij dat stukje kon Grevelt een duidelijke groene vink zetten. Daarmee stapt ze in bij een draaiende machine. Het plaatje is compleet.

Spelen van 2026

Dromen voor het aankomende seizoen doet ze voorzichtig. Ze hoopt zich opnieuw te plaatsen voor het WK en EK en hoopt stappen te zetten richting de Spelen van 2026. “Afgelopen seizoen ben ik vooruit gegaan, maar relatief gezien constant gebleven. Dat is de reden dat ik denk dat een volgende grotere stap zeker mogelijk is.”

Na een maand vakantie begint Isabel deze week met een trainingsschema van vijf keer per week. Aan het einde van de maand start ze met haar eerste trainingskamp bij haar nieuwe ploeg. “Ik heb onwijs veel zin in deze nieuwe start”, besluit ze.