Een bloeiende missie van Maaike Donkerbroek

Nieuws
Maaike is één van de voedselbanken voor bijen.
Maaike is één van de voedselbanken voor bijen. (Foto: Anne Smit)

WAARLAND - The Pollinators helpen sinds 2016 bestuivende insecten in hun voortbestaan. Dit doen ze door het landschap in Nederland te herstellen. In Nederland en Vlaanderen openden afgelopen maand duizenden bijen-voedselbanken. Als bijen-voedselbank ontvang je van The Pollinators twintig zakjes inheems bloemzaad. Deze kun je uitdelen aan mensen die gaan zaaien. Op deze manier help je mee aan het creëren van meer biodiversiteit en het ondersteunen van bestuivende insecten. Maaike Donkerbroek (37) maakt zich sterk voor één van de vele voedselbanken voor bijen.

Door: Anne Smit

Donkerbroek werkt in de zorg als ambulant begeleider en begeleider op een dagbesteding en houdt daarnaast van alles wat leeft en groeit. “Als kind had ik dat al. Toen was ik al veel bezig met bijvoorbeeld lieveheersbeestjes. Details over insecten en de natuur fascineren mij. De natuur is supermooi. Ik vind het zonde om te zien dat er ook veel stuk gaat”, vertelt Maaike. In 2016 werd The Pollinators opgericht om bestuivende insecten in hun voortbestaan te helpen. Zij brengen bloemen en bomen terug, stimuleren bewustwording over biodiversiteit en streven naar een gezondere relatie met de natuurlijke omgeving. Waarom zijn bijen zo noodzakelijk? The Pollinators vertelt dat het voortbestaan van de bestuivende beestjes belangrijk is voor de voedselzekerheid, het welzijn en de economie. Het aantal bestuivende insecten neemt af. Zonder hen zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden.

Maaike kwam via Facebook in aanraking met deze stichting. “Ik zag het voorbijkomen en wist direct dat dit iets voor mij zou zijn. Twee jaar geleden meldde ik me voor de eerste keer aan bij de bijen-voedselbank. Ik geniet zelf enorm van wat de natuur ons te bieden heeft, dus vind ik het leuk om hieraan bij te dragen. Als ik in mijn botanische huisje zit en uit het raam kijk voel ik me een tevreden mens. Ik zie duiven vliegen, mijn kippetjes lopen, vlinders fladderen, dat is voor mij rijkdom.” Zelf zaait Maaike het bloemzaad in haar moestuin, die ze samen met haar buurvrouw onderhoudt. Ze verbouwen er alles. Wortels, bieten, verschillende sla, boontjes, courgette en komkommer.

Wanneer je je aanmeldt als bijen-voedselbank ontvang je twintig zakjes bloemzaad. Mensen uit de omgeving kunnen een zakje bij jou ophalen. De zaadjes kun je zaaien in je tuin, balkon, buurt of straat. “Alle beetjes helpen, er wordt al zoveel gif gespoten. De bijen eten daarvan en worden vergiftigd. Dit is een mooi alternatief om aan goed voedsel te komen. Vlinders houden ook van nectar, én je kunt zaaien waar je maar wilt. Hoe mooi is dat?” besluit ze.

Zelf zaaien

Wil jij gratis bloemzaad ophalen? Bekijk via www.voerdebijbij.nl/voedselbanken de bijenvoedselbanken in jouw buurt. Via de website kun je een ophaalafspraak maken en daarna kun je beginnen met zaaien! Wil jij zelf een bijen-voedselbank worden? Op dit moment kun je je niet meer aanmelden, maar houd in 2025 de website in de gaten.