Gemeenteraadsverkiezingen Schagen 2022: Rubriek vijf vragen aan

Politiek
Lambert Riteco, lijsttrekker van GroenLinks Schagen
Lambert Riteco, lijsttrekker van GroenLinks Schagen (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Met nog ruim 4 weken tot aan de gemeenteraadsverkiezingen stellen we in Schager Nieuwsblad alle lijstrekkers van de partijen voor. Deze keer is dat Lambert Riteco van GroenLinks.

1 Personalia. Mijn naam is Lambert Riteco. Getrouwd met Marion en we hebben een geweldig leuke dochter Halina die op het Regius zit. Wij wonen in Schagen. De afgelopen 4 jaar heb ik namens GroenLinks in de Gemeenteraad gezeten, deze ervaring neem ik mee als lijsttrekker. GroenLinks heeft ideeën voor menselijke, eerlijke en duurzame oplossingen. Daar zet ik mij graag weer voor in. 

2 Wat zijn de hete hangijzers van de gemeente Schagen? Er kan veel beter en anders in de gemeente Schagen. Belangrijke punten voor de komende periode zijn: 

  • Betaalbare woningen voor jonge en oud. 
  • Een fijne groene leefomgeving en eerlijke aanpak van de klimaatcrisis. 
  • Betere zorg en meer aandacht voor onze jeugd. 
  • Meer aandacht voor onze (dorps)kernen en de voorzieningen. 

3 Stel jouw partij komt als winnaar uit de bus, wat willen jullie als eerste aanpakken? We gaan meer zaken tegelijk oppakken. Maar we starten met een concrete aanpak om onze gemeente energieneutraal te maken die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. We investeren in isolatie en zonnepanelen. We gaan energiearmoede tegen. 

4 Welke fouten wil jij met de partij de komende jaren niet maken? Het afgelopen college had veel ambitie maar heeft uiteindelijk te weinig gepresteerd. Dat gaat GroenLinks niet doen. En wij gaan de inwoners meer en beter betrekken bij de plannen en besluiten. Ik heb nog nooit zoveel boze en verdrietige inwoners en organisaties bij raadsvergaderingen gezien. Het college heeft echt te weinig aan burgerparticipatie gedaan. 

5 waarom wil jij dat kiezers op jou/jouw partij, stemmen? GroenLinks heeft ideeën voor menselijke, eerlijke en duurzame oplossingen. Dat betekent ook een andere manier om politiek te bedrijven, dat doen we samen met de inwoners. En naast de punten zoals duurzaamheid en woningbouw is kiezen voor GroenLinks ook kiezen voor een sociale en inclusieve gemeente, waar iedereen een eerlijke kans krijgt. Wij laten mensen nooit in de steek.