Zelf een terras aanleggen, zo pak je dat aan

Tuin
Zelf een terras aanleggen, hoe pak je dat aan?
Zelf een terras aanleggen, hoe pak je dat aan? (Foto: Pexels)

Een tuin aanleggen, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning, is een hele klus. Veel mensen stellen het uit tot ze er de tijd of het geld voor hebben. Het is immers wel zo leuk om de tuin meteen te kunnen maken zoals je die graag wilt hebben. Veel mensen willen een terras om lekker van de zon te genieten. Een terras kun je op verschillende manieren aanleggen. Je kunt het terras betegelen, maar als het de hele dag zon krijgt dan kunnen de tegels erg warm worden. Soms zelfs zo heet dat je er niet met blote voeten overheen kunt lopen. Zeker als je kleine kinderen hebt is dat niet fijn. Ook zijn tegels hard om te vallen, iets dat een wankele dreumes die net zijn eerste stapjes zet zeker zal beamen.

Een houten terras

Je kunt ook kiezen van een houten terras. Hiervoor kun je composiet vlonderplanken gebruiken. Deze kun je eenvoudig op maat zagen. Dat gaat vaak een stuk makkelijker dan tegels leggen want die op maat snijden kan alleen met speciaal gereedschap. Ook kun je een vlonderplank vaak veel makkelijker vervangen als die beschadigd is dan een tegel. En nog een belangrijk voordeel: het regenwater kan gemakkelijker weglopen na een flinke stortbui.

Waar vind je de beste materialen voor een mooi terras?

Als je op zoek gaat naar materiaal voor een mooi vlonderterras dan wil je natuurlijk goede kwaliteit. Die vind je bij www.henderson-living.nl. Je kunt een offerte aanvragen of direct een bestelling plaatsen. Reken goed uit hoeveel materiaal je nodig hebt. Als je later bij moet bestellen kan er sprake zijn van kleurverschil.

Kies voor een natuurlijke tuin

Als je je tuin gaat aanleggen is het zeker het overwegen waard om voor en tuin met veel groen te kiezen. Hier blijft het in de zomer sowieso koeler. Niet alleen als je een grote boom in je tuin laat groeien, maar sowieso zorgt groen in je tuin voor verkoeling. En je voorkomt overstromingen bij hevige regen als je niet je hele tuin vol legt met tegels. Niet voor niets zijn er campagnes in diverse steden om mensen te bewegen hun tuin te vergroenen. Als je veel planten in je tuin hebt dan zullen de vogels je dankbaar zijn en ook de insecten die op zoek gaan naar voedsel uit planten. Misschien overwintert er wel een egel in je tuin als je zorgt voor een beschut plekje of een egelhuisje.

Mag ik mijn tuin inrichten zoals ik dat wil?

In de meeste gevallen heb je veel vrijheid als het gaat om het inrichten van je tuin. Zeker voor een achtertuin gelden niet zo heel veel regels. Vaak is er een restrictie voor het ‘bebouwen’ van je tuin. Je mag een bepaald percentage gebruiken voor bijvoorbeeld een tuinhuisje of een serre. Als je bouwplannen hebt voor de tuin is het verstandig om je te informeren over de regels die gelden. Zo voorkom je dat je je bouwsel weer moet afbreken omdat het niet voldoet aan de regels van de gemeente.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.