Koningsdag 2023 in Schagen: dit is er te doen!

Uitgaan
Het wordt weer één groot feest op Koningsdag in Schagen!
Het wordt weer één groot feest op Koningsdag in Schagen! (Foto: Stockfoto)

SCHAGEN - De tijd vliegt, Koningsdag komt er alweer bijna aan! Koningsdag 2023 in Schagen: dit is er te doen!

In 2023 zal Koningsdag plaatsvinden op donderdag 27 april. Het wordt weer een dag vol festiviteiten met vrijmarkten, concerten en andere evenementen.  

Wat gaat er gebeuren op Koningsdag in Schagen? Tot nu toe weten we dit:

Schagen

Koningsdag 27 april: van 14:00 tot 22:00 uur: Tijdens Koningsdag Schagen is het weer feest voor jong en oud op de Markt in Schagen. Gezelligheid en breed vermaak met veel live optredens op het podium aan de kant van onder andere De Gevel, Havana, Piet Pann, Pand 5.

Vrijmarkt Schagen

Tijdens Koningsdag, donderdag 27 april, is er in het centrum van Schagen een vrijmarkt. Het is vanaf 6:00 uur mogelijk om een plekje op de vrijmarkt in te nemen. Dit is op eigen risico en initiatief. De vrijmarkt duurt tot 13.30 uur. Tijdens Koningsdag en de daaropvolgende ochtend zijn diverse wegen (gedeeltelijk) afgesloten voor verkeer (zie onderstaande plattegrond). Tussen 5:00 en 23:00 uur zijn de Markt, Torenstraat en Nieuwstraat (gedeeltelijk) afgesloten voor het verkeer. De Gedempte Gracht en Laan zijn van 5:00 tot 14:00 uur (gedeeltelijk) afgesloten voor verkeer. Omdat Koningsdag op donderdag valt zal de wekelijkse markt in Schagen niet doorgaan.

Verkopers op de vrijmarkt moeten er rekening mee houden dat er vanaf 14:00 uur muziekoptredens zullen plaatsvinden op de podiumwagen aan de Noordzijde van de kerk. Na 13.30 uur ruimen de verkopers hun eigen verkoopplaats op. Op de Nieuwstraat en Laan staan containers om niet verkochte spullen in te gooien.

Om de vrijmarkt gezellig en vooral veilig te laten verlopen gelden er een aantal regels:


Tuitjenhorn

Oranjekoorts in Tuitjenhorn. Ze beginnen deze feestelijke dag met het uithangen van de vlag. Om 09:00 uur wordt Oranjekoorts in Tuitjenhorn geopend door Burgemeester Van Kampen bij het St. Jozefpark. Start de Koningsdag vrolijk met je mooiste Koningsdagkroon, je mooiste Koningsoutfit en/of versierde voertuig! 

Wil je ook een prijs winnen? Kom dan met je mooiste Koningsdagkroon, je mooiste Koningsdag- outfit en/of met je versierde fiets, step, skelter, kinderwagen of ander vervoersmiddel om 09:00 uur bij het St. Jozefpark. Je kan op het Sportpark op de foto met je versierde kroon in de photobooth. De door jou zelf versierde kroon wordt uitgedeeld op school of ligt klaar bij de slager of bakker.

Na de opening laten zij onder muzikale begeleiding van de fanfare de mooiste creaties zien tijdens de optocht naar Sportpark de Kuil. Het ochtendprogramma start na aankomst van de bonte stoet. 

Pannatoernooi

Op het Sportpark start de voorselectie van het pannatoernooi wat ‘s middags wordt voortgezet op de vrijmarky. Verder is er genoeg te doen met een grote stormbaan, spelletjes en schminken. Opgeven voor het toernooi kan via oranjetuitjenhorn@hotmail.com of Sebas Gerber via bs.gerber@ziggo.nl (06 13 84 07 95) opgeven kan tot en met 20 april.

Voor de senioren is er rond 09:30 uur een gezellig samenzijn in het St. Jozefpark met een leuk muziekoptreden. Senioren die geen inwoner zijn van het St. Jozefpark zijn ook van harte welkom. 

De vrijmarkt op de Dorpsstraat start 13.30 uur. Opgeven voor een plekje op de vrijmarkt kan via oranjetuijenhorn@hotmail.com. 

De grote finale van het pannatoernooi start 13:30 uur. Iedereen is welkom om een balletje te komen trappen. Opgeven noodzakelijk. Om 16:30 uur is het einde van de vrijmarkt.

Warmenhuizen

De kindervrijmarkt in Sporthal De Doorbraak wordt 10:00 uur geopend. Vanaf 09:30 uur kunnen kinderen hun verkoopwaar klaarzetten op de aangegeven plaatsen. Vooraf aanmelden via info@jvbase.nl of bij Linda van de Watering door een sms of appje te sturen naar 06 29538697. Opgeven kan tot en met 26 april 20:00 uur. Overgebleven spullen graag weer mee naar huis nemen. 

De aanvang van het spelletjes parcours voor kinderen van vier tot en met 11 jaar in de sporthal of bij mooi weer op het voetbalveld is om 11:00 uur. De entree bedraagt 1,- euro. 

Tussen 12:00 en 15:00 uur kun je mee doen aan de fietsrit. In deze periode kun je bij de kantine in de sporthal een deelname formulier halen, hierbij zitten vragen en opdrachten. De sterrit is ongeveer 25 kilometer langs. Formulier na afloop inleveren bij de sporthal. Prijzen worden thuis bezorgd. 

Tussen 13:00 en 16:30 uur kun je meedoen aan Laser Game Arena in de sporthal voor kids vanaf zeven jaar. Entree 2,- euro.

Rond de klok van 14:00 uur kun je je laten schminken bij de sporthal.

Tussen 13:30 en 17:00 uur staat er een luchtkussen en speelattributen klaar voor de kleintjes bij, of in de sporthal.

Van 14:00 tot 16:00 uur kun je voetbaldarten in de sporthal. Kids vanaf 10 jaar zijn welkom.

Er wordt tussen 14:00 en 20:00 uur een feestje gebouwd in de sportkantine. Van 19:00 tot 20:30 uur is er kinderdisco voor de leeftijd vijf tot en met twaalf jaar in de BASE-ruimte boven het Dorpshuis. ‘s Avonds barst het feest los bij de diverse plaatselijke horeca.

‘t Zand

Koningsdag 27 april: van 10.00 tot 13.00 uur: Dorps zeskamp ‘t Zand. Locatie voetbalcomplex geel/zwart vanaf groep 1 t/m 8.

Mail de redactie

Koningsdag 27 april: Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk. Staat jouw evenement binnen de gemeente Schagen er niet tussen? Mail het naar redactie.snb@rodi.nl.