Prinses Anne is terug in zeemanshuis

Algemeen
De uit Schiedam afkomstige journaliste Linda van der Klooster in gesprek met prinses Anne.
De uit Schiedam afkomstige journaliste Linda van der Klooster in gesprek met prinses Anne. ((Foto: Leander Varekamp))

Dertig jaar geleden was ze hier ook al. Prinses Anne onthulde in 1992 een plaquette bij de opening van The Flying Angel. Vrijdag bracht ze opnieuw een bezoek aan het zeemanshuis van The Mission to Seafarers.

Door Kor Kegel en Linda van der Klooster

De Britse Princess Royal is president van de internationale stichting The Mission to Seafarers. Ze voelt zich betrokken bij de ondersteuning van zeelieden en hun families over de hele wereld. Met haar deskundigheid in maritieme zaken is ze een geliefde ambassadeur van The Mission. De prinses is daarnaast Admiral and Chief Commandant for Women in de Royal Navy.
Bij het koninklijk bezoek uit Engeland was burgemeester Cor Lamers afwezig, maar loco-burgemeester Antoinette Laan vertegenwoordigde het gemeentebestuur van Schiedam. President-directeur Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam NV was ook aanwezig alsmede Paul Vrolijk, hoofdpriester van de Holy Trinity Church in Brussel; hij is de Nederlandse bestuursvoorzitter van The Mission to Seafarers. En hij is voorzitter van The Flying Angel.
Prinses Anne kreeg een rondleiding door het zeemanshuis aan de Admiraal Trompstraat. Ze ontmoette er vrijwilligers, die ze bloemen aanbood als dank voor hun inspanningen. Ook onthulde ze een plaquette en plantte ze een boom voor haar moeder, Queen Elizabeth, die zeventig jaar vorstin is. De Britse koningin is al jaren beschermvrouwe van The Mission to Seafarers. De nieuwe plaquette geldt als een dankjewel voor zeevarenden. Het is tegelijk bedoeld als een blijvende herinnering aan hun toewijding en veerkracht om de handel door te laten gaan tijdens een mondiale crisis.
Reverend Paul Vrolijk dankte de prinses hartelijk voor haar niet aflatende steun voor het werk van de stichting. Onder zijn leiding vond een reorganisatie plaats in het zeemanshuis in Schiedam, dat sinds het voorjaar van 2020 niet gebruikt kon worden omdat de meeste zeelieden hun schip niet mochten verlaten. Dat was overal het geval met zeemanshuizen. Nu is The Flying Angel klaar voor een nieuw tijdperk en bezoek van zeelieden is weer mogelijk.
Vrijwilligers en bestuursleden, onder wie Henk van Deventer en aalmoezenier (chaplain) Dennis Woodward, spraken met prinses Anne. The Mission to Seafarers is een christelijke instelling, vanuit de Anglicaanse kerk, om zeelieden in meer dan tweehonderd havens in meer dan vijftig landen te ondersteunen. De voormalige The Mission to Seamen werkt met chaplains oftewel aalmoezeniers, en met vrijwilligers, die schepen bezoeken om de zeelieden praktisch, emotioneel en geestelijk te ondersteunen. Ook zijn er zeemanshuizen, waar zeelieden terecht kunnen voor een praatje met vrijwilligers en andere zeelieden, communicatiemogelijkheden naar huis en ontspanningsmogelijkheden.
The Mission to Seafarers biedt diverse mogelijkheden om te helpen bij aan het werk gerelateerde en persoonlijke problemen van scheepspersoneel. The Mission to Seafarers draait op giften van donateurs. The Mission to Seafarers speelt al sinds 1893 een grote rol bij het welzijn van scheepslieden in de Rotterdamse haven. Op dit moment is er in Rotterdam één fulltime aalmoezenier actief, reverend Dennis Woodward, die zich vooral focust op het bezoeken van schepen. In het afgelopen jaar bracht hij 501 scheepsbezoeken. Ook tijdens de coronapandemie is hij actief gebleven, met zogenaamde loopplankbezoeken en personal shopping voor de zeelieden die vaak niet aan land mochten, uit angst voor besmetting.
De organisatie is in 1839 opgericht. De Anglicaanse priester John Ashley richtte de Bristol Channel Mission op en liet de kotter Eirene bouwen, met een grote hut, die omgebouwd kon worden als kapel voor honderd personen. Zo verzorgde hij kerkdiensten op zee.