Boksschool om door ringetje te halen

Sport
Hans de Jong is trots over wat er door Old School Boxing en vele vrijwilligers aan de Singel is neergezet. (Foto: UWM/gsv)
Hans de Jong is trots over wat er door Old School Boxing en vele vrijwilligers aan de Singel is neergezet. (Foto: UWM/gsv) (Foto: )

Laten we het maar weer even oprakelen. Old School Boxing Hans de Jong, zoals het nu genoemd is, kent een zwervend verleden. Sinds najaar 2021 huist het in de inmiddels imposant vertimmerde ruime accommodatie op Singel 8  en is, zeker na het aanbrengen van een houten vloer, om door een (boks)ringetje te halen.

“Ooit schijnt hier een tafeltennisvereniging gehuisd te hebben en later ook een dansschool. Toen wij er destijds introkken had het jaren leeg gestaan. Er lag een soort gymzaalvloertje waar wij dan matten overheen hadden gelegd. Dat was behelpen, want die dingen gingen schuiven en sloten niet aan.”

Die situatie hielp niet er niet aan mee om de groeiende interesse voor het boksen de juiste entourage te geven. Om de houten vloer, die er sinds het kerstreces ligt, te financieren moest er echter eerst stevig gespaard worden. Dat heeft De Jong best wel eens stevig aan het piekeren gezet. “Kijk, in het dagelijks leven ben ik ook zakenman en weet wat er in het financiële wereldje speelt. Dan zijn er, zeker wanneer het een beetje tegenzit, soms momenten dat je denkt: ik kap ermee”. De ook boksende beeldende kunstenares Anne Wenzel en andere goede raadgevers tilden hem dan over de dip. “En niet vergeten alle mensen, die hier de handen uit de mouwen staken om de vloer te leggen. Dat geeft een boost.” En dan trots: “Echt waar, deze ruimte kan niet tippen aan van wat we aan de Lange Haven hadden.”

Daar is wel het zaadje gepoot waaruit nu Old School Boxing opbloeide. “Iets neerzetten voor de toekomst”, beschrijft hij zijn ideaal. “Het geeft het gevoel, dat we het met zijn allen en ondanks de omzwervingen langs allerlei onderkomens geflikt hebben.” Daar profiteert de boksstad, die Schiedam volgens De Jong nog steeds is, van. Wie dat wil meebeleven, is welkom. “Die krijgt een gratis proefles. Kom maar op”.