Natuurlijke grasmaaiers zorgen voor diversiteit in Uitgeest

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

UITGEEST – De heideschapen liggen te genieten van de zon op een veld in de buurt van De Bonkelaar. “De beesten zijn moe. Niet verwonderlijk want we hebben net drie uur en een kwartier gelopen vanaf Krommenie binnendoor via Zwaansmeerpad en Lagendijk naar deze plek. Ook de bordercollies Gin en Maggy, die de kudde in goede banen leiden, zijn vermoeid en liggen in de auto lekker te slapen”, laat schaapsherder Roxanne Waning weten.

Van vermoeidheid is bij de energieke en goedlachse Roxanne niets te merken. Sinds tweeënhalf jaar trekt Roxanne als schaapsherder door de provincie. Voorheen leidde zij bordercollies op voor het begeleiden van schaapskuddes. “Ik ben nu als schaapsherder in dienst van Rinnegom Landschapsbeheer. Opdrachten krijgt Rinnegom van de gemeenten. Via een begrazingsschema trek ik met de kudde rond. Op deze plek blijven de schapen een dag of drie. Dan is het veld weer keurig gemaaid en trekken we weer verder.”

Abces

Het hoeden van de schapen betekent meer dan het in goede banen leiden van de dieren. “Net heb ik nog een abces bij een schaap behandeld. Ja, dat hoort er ook bij, net als het behandelen van de hoefjes. Je bent eigenlijk ook nog een halve dierenarts.”

Milieuvriendelijk

De kudde vindt onderdak in Burgerbrug in de kop van Noord-Holland en wordt door de hele provincie ingezet. Niet verwonderlijk want de beesten maaien niet alleen het gras op diverse plaatsen, maar doen dat ook nog eens op milieuvriendelijke wijze.

Minder stikstof

In tegenstelling tot koeien- en paardenmest stoot schapenmest veel minder stikstof uit. Daarnaast begraast een schaapskudde een natuurgebied zodanig dat de biodiversiteit in het groen toeneemt: de schapen eten planten die juist hard groeien door een teveel aan stikstof. Ze verspreiden zaden en er zijn vloeiende overgangen van lage begroeiing naar hogere begroeiing. Dat is belangrijk voor onder andere vele soorten insecten en is de reden waarom schaapskuddes worden ingezet voor het herstellen van de natuur. Opdrachtgevers zijn natuurorganisaties, gemeenten, waterschappen en particulieren.

Uitgeest en Castricum

Naast Uitgeest maken ook de andere Buch gemeenten dankbaar gebruik van de ‘grasmaaiers’. De volgende locatie is Castricum. Ook daar worden op diverse plekken de schapen ingezet. Dat gebeurt al een aantal jaren en werkt tot volle tevredenheid.

Afbeelding